Ga terug
+ servings
Chana Masala van Soenil Bahadoer uit zijn kookboek Streetfood
Chana masala van Soenil Bahadour
Chana masala is een Indiase curry van kikkererwten. Dit authentieke recept is van sterrenniveau, afkomstig van tweesterrenkok Soenil Bahadour. Beetje rijst erbij en je hebt een feestje op tafel.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 15 minuten
Kook tijd 1 uur

Equipment

  • vijzel, hakmolen van de staafmixer (of kleine blender)

Ingrediënten
  

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 grote ui in grove stukken
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 5 cm gember geschild (22 gram)
  • 1 groene peper in grove stukken zonder pitjes
  • 4 eetlepels olie
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • snufje asafoetida, toko
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt of kokosyoghurt
  • theelepel garam masala plus extra naar smaak
  • 2 theelepels tamarindepuree
  • ½ citroen uitgeperst
  • ¼ theelepel gemalen zwarte peper
  • 3 theelepels zout
  • verse koriander naar smaak
  • bladselderij

Erbij

  • Surinaamse rijst

Instructies
 

  • Laat de kikkererwten een nacht (ca. 8 uur) in 2 liter water weken. Spoel ze daarna af in een zeef.
  • Breng de geweekte kikkererwten in een pan met ruim vers water aan de kook. Kook ze ca. 1 tot 1,5 uur tot ze knapperig gaar zijn. Schuim tussendoor af. Giet al, maar bewaar het kookvocht (500 ml).
  • Rooster intussen in een droge koekenpan het komijnzaad. Doe over in een vijzel en maal fijn.
  • Maal de ui, knoflook, gember en groene peper in een blender of hakmolen van de staafmixer tot een boemboe (pasta).
  • Verhit in een braadpan 4 eetlepels olie. Fruit hierin al roerende de boemboe aan tot deze goudbruin van kleur is.
  • Voeg het komijnpoeder, korianderpoeder, chilipoeder en de asafoetida toe en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de Griekse yoghurt toe en roer er de garam masala door. Schenk er geleidelijk 500 ml van het bewaarde kookvocht van de kikkererwten bij. Roer tussendoor steeds goed door tot al het kookvocht is toegevoegd, zet het vuur laag en laat het geheel, zonder deksel, ca. 30 minuten zacht sudderen tot het vocht is ingedikt.
  • Voeg de tamarindepuree, citroen en kikkererwten toe. Dek de pan af en laat alles 30 minuten sudderen tot de vloeistof ingekookt is tot een bruine saus. Breng op smaak met de peper en het zout, garam masala en verse koriander naar smaak.
  • Kook intussen de Surinaamse rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer bij de chana masala. Garneer het geheel met wat gehakte bladselderij naar smaak.

Voedingswaarde

Calorieën: 175kcal | koolhydraten: 29g | eiwit: 9g | vet: 3g | verzadigd vet: 0.3g | cholesterol: 0.02mg | vezels: 8g | suiker: 6g | vitamine C: 8mg