Ga terug
+ servings
Lamsbout met gegrilde asperges uit het kookboek 10 jaar Jeroen Meus
Lamsbout uit de oven met gegrilde groene asperges
Begroet de lente met deze goddelijke lamsbout uit de oven met geroosterde groenten. Echt iets voor het paasweekend.
Aantal 4 personen
Kook tijd 2 uur 15 minuten

Ingrediënten
  

  • 1 lamsbout met been ca. 2 kg
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 4 wortelen
  • 4 tomaten
  • enkele takjes rozemarijn
  • peper en grof zout
  • olijfolie
  • enkele takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 dl witte wijn
  • 800 gram kleine vastkokende aardappelen gewassen
  • 2 bosjes groene asperges

Instructies
 

  • Haal de lamsbout 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Snijd 2 teentjes knoflook in dunne plakjes en de hak de rest in stukjes. Snipper de ui grof. Snijd de wortelen in blokjes. Snijd de tomaten in stukken. Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Maak enkele insnijdingen in het vlees van zo’n 2 cm diep en stop daarin de plakjes knoflook en toefjes rozemarijn. Bestrooi het vlees met peper en zout. Besprenkel met olijfolie en wrijf dit in. Strooi er nog wat grof zout over. Schroei de lamsbout in een braad- of koekenpan aan alle kanten dicht.
  • Verhit intussen een scheut olijfolie in een braadslede en voeg de ui, wortel en rest van de knoflook toe. Bak 5 minuten. Schep de stukken tomaat en takjes tijm, rozemarijn en laurierblaadjes erdoor. Leg de lamsbout erop. Schenk de wijn erbij en voeg de aardappelen toe. (Steek een vleesthermometer in de lamsbout.) Zet de braadslede in de oven en zet de oven op 150℃. Laat de lamsbout in ca. 1½ uur rosé worden (of tot de vleesthermometer 60℃ aangeeft).
  • Haal het lamsvlees uit de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie nagaren. Zet de braadslede met groenten en aardappelen terug in de oven om alles warm te houden. Besprenkel de asperges met olijfolie. Gril ze in de grillpan in ca. 15 minuten gaar. Bestrooi met peper en zout.
  • Snijd het lamsvlees in plakken. Serveer met de groentensaus, aardappelen en gegrilde asperges.