Voor het weekend

Lamsbout met gegrilde groene asperges

Met Pasen eet je kip of lamsvlees! Uit het nieuwste kookboek van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus komt dit recept van lamsbout uit de oven met gegrilde asperges. Hij bakt hem op de barbecue, maar wij doen hem in de oven. Veel makkelijker!

 Maar let op: een lamsbout met been van 2 kg is voldoende voor 8 – 10 personen, de geroosterde groenten voor 4. Waarschijnlijk ben je deze Pasen maar met 4 personen. Maar volg toch gewoon het recept zoals hier staat beschreven. Met het overgebleven lamsvlees maak je de volgende dag bijvoorbeeld deze courgette-quinoasalade. Dan ben je 2e paasdag helemaal snel klaar.

Welke wijn bij lamsbout uit de oven met gegrilde asperges?

Je eet hier puur lamsvlees met een frisse wijnjus en geroosterde groenten. Welke wijn erbij? Je kunt kiezen uit een rosé uit de Provence of Languedoc. Toch liever rood? Dat kan ook, je kunt dan verschillende kanten op. Bijvoorbeeld rood uit de Pays d’Oc is lekker kruidig en accentueert de tijm en rozemarijn in de saus. Maar een goede Bordeaux misstaat hier ook niet, zoals een Saint-Emilion, Pomerol of Margeaux.

 

Lamsbout met gegrilde asperges uit het kookboek 10 jaar Jeroen Meus

Lamsbout uit de oven met gegrilde groene asperges

Bereiding: 2 uur 15 minuten
Begroet de lente met deze goddelijke lamsbout uit de oven met geroosterde groenten. Echt iets voor het paasweekend.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 lamsbout met been ca. 2 kg
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 4 wortelen
  • 4 tomaten
  • enkele takjes rozemarijn
  • peper en grof zout
  • olijfolie
  • enkele takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 dl witte wijn
  • 800 gram kleine vastkokende aardappelen gewassen
  • 2 bosjes groene asperges

Bereiding
 

  • Haal de lamsbout 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Snijd 2 teentjes knoflook in dunne plakjes en de hak de rest in stukjes. Snipper de ui grof. Snijd de wortelen in blokjes. Snijd de tomaten in stukken. Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Maak enkele insnijdingen in het vlees van zo’n 2 cm diep en stop daarin de plakjes knoflook en toefjes rozemarijn. Bestrooi het vlees met peper en zout. Besprenkel met olijfolie en wrijf dit in. Strooi er nog wat grof zout over. Schroei de lamsbout in een braad- of koekenpan aan alle kanten dicht.
  • Verhit intussen een scheut olijfolie in een braadslede en voeg de ui, wortel en rest van de knoflook toe. Bak 5 minuten. Schep de stukken tomaat en takjes tijm, rozemarijn en laurierblaadjes erdoor. Leg de lamsbout erop. Schenk de wijn erbij en voeg de aardappelen toe. (Steek een vleesthermometer in de lamsbout.) Zet de braadslede in de oven en zet de oven op 150℃. Laat de lamsbout in ca. 1½ uur rosé worden (of tot de vleesthermometer 60℃ aangeeft).
  • Haal het lamsvlees uit de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie nagaren. Zet de braadslede met groenten en aardappelen terug in de oven om alles warm te houden. Besprenkel de asperges met olijfolie. Gril ze in de grillpan in ca. 15 minuten gaar. Bestrooi met peper en zout.
  • Snijd het lamsvlees in plakken. Serveer met de groentensaus, aardappelen en gegrilde asperges.

Het kookboek

Sinds 2010 kookt Jeroen Meus iedere werkdag een lekkere en simpele maaltijd voor de kijkers van de zender Eén van de Belgische televisie. Heerlijke doordeweekse gerechten, van stamppot en gehaktballen tot curry, soep en salade. Met dit kookboek viert hij zijn 10-jarig jubileum met 250 (niet eerder gepubliceerde) nieuwe recepten, zoals deze lambout uit de oven.

Meer van Jeroen Meus?

Inmiddels staan al 8 recepten van hem op I Love Food & Wine! Allemaal toppertjes:

Bestellen kun je hier:

Cover 10 jaar Jeroen MeusTitel : 10 jaar Dagelijkse Kost
Auteur : Jeroen Meus
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 223 3779 0
Prijs : € 39,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept