- 250 gram zachte boter in blokjes
- 300 gram fijne kristalsuiker
- vanille merg uit 1 stokje
- 1 citroen rasp van de schil
- 4 eieren gesplitst in dooiers en eiwitten
- 4 eidooiers
- 5 eetlepels extra vergine olijfolie
- 100 gram naturel yoghurt
- 150 gram bloem
- 100 gram maizena
- 3 theelepels bakpoeder
- jam naar keuze*
- poedersuiker om te bestuiven
Voor de roomvulling:
- 70 gram fijne kristalsuiker
- 35 gram maizena
- 125 ml slagroom
- 5 eidooiers
- 375 ml volle melk
Vet een springvorm van 24 cm doorsnee dun in met boter en bekleed hem met bakpapier. Verhit de oven tot 160 °C. Klop de boter met de helft van de suiker, het vanillemerg en de citroenrasp tot een bleke, romige massa. Klop een voor een de 8 eidooiers erdoor.
Klop in een andere kom de olijfolie en yoghurt door elkaar. Meng dit door de botermassa. Zeef de bloem en maïzena met het bakpoeder en spatel de helft door het beslag. Spatel als alles is opgenomen ook de rest erdoor.
Klop de 4 eiwitten met de rest van de fijne kristalsuiker in stijve pieken. Schep met een spatel het schuim in porties luchtig door het beslag. Laat het in de voorbereide springvorm glijden en bak de taart ca. 1 uur in de hete oven tot hij terugveert als u erop drukt. Haal de taart uit de oven en uit de vorm. Laat afkoelen en snijd horizontaal in twee of drie lagen.
Klop voor de roomvulling de suiker met maïzena en slagroom en roer de eidooiers erdoor. Breng de melk aan de kook, neem van het vuur en roer geleidelijk door het dooiermengsel. Giet het geheel terug in de pan en breng al kloppend aan de kook, draai het vuur laag en laat het 1-2 minuten zachtjes koken tot het een dikke roomvla is. Giet in een kom en dek af met plasticfolie; laat afkoelen.
Bestrijk de taartlagen eerst met de jam en dan met de roomvla. Zet alle lagen op elkaar en bestuif de taart met poedersuiker.
Calorieën: 546kcal | koolhydraten: 60g | eiwit: 7g | vet: 31g | verzadigd vet: 15g | cholesterol: 258mg | vezels: 1g | suiker: 37g | vitamine C: 5mg