Ga terug
+ servings
Turkse stoofschotel met aubergine-yoghurt uit het kookboek Het Lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur
Turkse stoofschotel met aubergine-yoghurt mousse
Heerlijke en makkelijk te maken kruidige stoofschotel. Geserveerd met een romige aubergine-yoghurt. Lekker met platbrood en een frisse salade.
Aantal 4 personen
Kook tijd 40 minuten
40 minuten

Equipment

  • bakplaat met bakpapier, keukenmachine

Ingrediënten
  

Mousse

  • 4 aubergines
  • 3 tenen knoflook ongepeld
  • 500 gram Turkse yoghurt 10% vet
  • zout en peper

Vlees

  • 2 eetlepels boter
  • 500 gram mals kalfs- óf lamsvlees lamsbout, in blokjes
  • 1 eetlepel rode paprikapuree biber salcaci
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 theelepels chilivlokken pul biber
  • zout en peper
  • 30 gram boter gesmolten (optioneel)
  • 15 gram bladpeterselie alleen de blaadjes, fijngesneden

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Prik met een vork rondom een aantal gaten in de aubergines en leg ze op een bakplaat. Rooster 30 minuten in het midden van de oven. Leg na 20 minuten de knoflook erbij en bak deze mee.
    De aubergines zijn klaar als ze beginnen te verschrompelen en de schil begint te verkleuren.
  • Laat de aubergines even afkoelen, snijd doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Hak het vruchtvlees fijn (of gebruik een keukenmachine) en prak/pureer dit samen met de gepelde knoflook. Meng met de yoghurt tot een romig yoghurtmengsel en breng op smaak met zout en peper.
  • Smelt intussen de boter in een pan met dikke bodem en bak in een paar minuten het vlees rondom bruin. Voeg de rode paprikapuree, tijm en chilivlokken toe en breng op smaak met zout en peper. Bak 10 minuten door . Voeg 100 ml water toe. Breng aan de kook en kook nog 10 minuten zonder deksel op zeer laag vuur.
  • Verdeel de aubergine-yoghurt over 4 borden en schep het vlees in het midden. Besprenkel eventueel met wat extra gesmolten boter en maak af met peterselie. Lekker met platbrood en een frisse salade.

Voedingswaarde

Calorieën: 420kcal | koolhydraten: 34g | eiwit: 34g | vet: 18g | verzadigd vet: 9g | cholesterol: 115mg | vezels: 14g | suiker: 22g | vitamine C: 16mg