Ga terug
+ servings
Lemon meringue taart
Lemon meringue taart: eenvoudig recept
Denk je dat dit moeilijk is? Niet met ons recept! Leer hoe je eenvoudig een knapperige bodem en romige lemoncurd maakt voor de perfecte taart.
Aantal 12 punten
Voorbereiding 40 minuten
Kook tijd 4 uur
4 uur 40 minuten

Equipment

  • taartvorm met losse bodem ɸ30 cm, ingevet
  • ‘blinde’ vulling van ca. 200 gram rauwe erwten of bonen

Ingrediënten
  

  • 1 rol vers taartdeeg koeling supermarkt*

Lemoncurd

  • 2 à 3 citroenen
  • 50 gram maïzena of custardpoeder
  • 150 gram suiker
  • ¼ theelepel zout
  • 80 gram roomboter
  • 3 eidooiers XL

Meringue

  • 3 eiwitten overgebleven van de dooiers
  • 100 gram witte basterdsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg. Snijd het overtollig deeg rond de vorm weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed het deeg met bakpapier (je kunt het papier gebruiken waarin het deeg in de verpakking zat). Vul de vorm met de droge bonen of erwten.
  • Bak de taart ca. 20 minuten in de oven. Verwijder de ‘blinde’ vulling en het bakpapier. Bak de taart in nog ca. 10 minuten lichtbruin en gaar. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Maak de lemoncurd. Rasp intussen de schil van 2 citroenen. Pers de citroenen uit. Breng al roerende maïzena, suiker, zout, 100 ml citroensap en 250 ml water aan de kook. Blijf roeren tot een gebonden dikke glazige saus. Haal pan van het vuur. Voeg de boter toe en laat al roerende oplossen. Klop de eidooiers los met een garde en roer er wat van het boter-citroenmengsel door. Doe alles terug in de pan en blijf roeren met een garde tot het net aan de kook komt. Roer het citroenrasp erdoor. Laat wat afkoelen. Blijf af en toe roeren, zodat er geen velletje op de vla komt. (Zet eventueel in een bak met water).
  • Verwarm de oven (nogmaals) voor op 180 °C. Klop de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen beetje bij beetje de basterdsuiker toe. Blijf kloppen totdat alle suiker is opgenomen.
  • Verdeel de lemoncurd over de bodem van de taart. Schep de stijfgeslagen eiwitten erop en strijk glad. Maak met een vork kleine haaltjes in het eiwit zodat het kleine piekjes zijn. Zet de taart in de oven en laat het schuim in ca. 10 minuten lichtbruin worden.
  • Laat de taart daarna in ca. 3 uur goed koud worden voordat je hem aansnijdt (de lemoncurd moet weer opnieuw stijf worden).

Voedingswaarde

Calorieën: 233kcal | koolhydraten: 33g | eiwit: 3g | vet: 11g | verzadigd vet: 5g | cholesterol: 74mg | vezels: 1g | suiker: 21g | vitamine C: 10mg