Ga terug
+ servings
Paddenstoelen ragù uit het kookboek Koken met paddenstoelen van Andrea Gentl
Paddenstoelen ragù
Italiaanse dikke stoofsaus op basis van paddenstoelen. Doet denken aan ragù alla bolognese, maar dan vegetarisch. Kost wel veel tijd om te maken, maar dan heb je ook wat.
Aantal 8 personen
Voorbereiding 1 uur
Kook tijd 3 uur
4 uur

Equipment

  • ovenvaste braadpan

Ingrediënten
  

  • 100 gram boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 stengels bleekselderij fijngehakt
  • 2 middelgrote wortels fijngehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 grote prei in dunne ringen
  • 10 teentjes knoflook geplet en gepeld
  • ¼ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel versgemalen peper
  • 2 eetlepels vissaus
  • 900 gram gemengde verse paddenstoelen
  • 1 pakje funghi Porcini gedroogd (15 gram)
  • 250 ml droge witte wijn
  • 500 ml paddenstoelenbouillon van tabletten
  • 1 fles passata gezeefde tomaten à 700 ml
  • 250 ml slagroom
  • 2 takjes verse oregano* of 1 eetlepel gedroogd
  • 1 theelepel chilivlokken

Instructies
 

  • Verwarm 50 gram boter en 2 eetlepels olijfolie in een gietijzeren braadpan op laag vuur. Maak als de boter is gesmolten de soffritto (de groentebasis): doe de bleekselderij, wortels, ui, prei, knoflook, zout en peper in de pan en draai het vuur halfhoog. Bak alles af en toe roerend circa 15 minuten tot de ui glazig en nog niet bruin is (alles moet zacht en papperig zijn).
  • Doe intussen de gedroogde paddenstoelen in een kommetje. Voeg zoveel lauw water toe dat het de paddenstoelen onder staan. Laat ca. 10 minuten weken. Giet af.
  • Voeg aan de soffritto (groentebasis in de pan) toe: vissaus, 50 gram boter en 2 eetlepels olie toe en roer tot alles is gemengd. Voeg dan de gehakte verse paddenstoelen en de geweekte paddenstoelen toe, en bak de paddenstoelen 5-7 minuten om ze hun vocht te laten afgeven; roer af en toe door.
  • Schenk de wijn en bouillon erbij, en verhit de saus circa 10 - 15 minuten tot hij is ingedikt.
  • Verwarm intussen de oven tot 120 °C.
  • Voeg de gezeefde tomaten, slagroom, oregano en chilipeper toe. Laat de saus 5-10 minuten zachtjes pruttelen, leg er een hittebestendig deksel op en zet de pan in de oven. Bak de saus circa 3 uur tot hij is ingedikt en donkerder van kleur is geworden; roer af en toe door. (Laatste uur kan de deksel eraf als de saus erg dun blijft.)
  • Breng de ragù op smaak met zout en peper. Lekker met korte stevige pasta of pappardelle (brede linten pasta). Of zoals op de foto met polenta (maar persoonlijk niet mijn ‘cup of tea’.)

Notities

TIP: Laat de saus als je hem van tevoren maakt volledig afkoelen voor je hem in glazen potten of bakjes doet. Bewaar hem maximaal vier dagen in de koelkast of tot vier maanden in de diepvries.
*Er zit verse oregano in de zakjes Verse Italiaanse Kruiden van Albert Heijn.

Voedingswaarde

Calorieën: 321kcal | koolhydraten: 21g | eiwit: 7g | vet: 23g | verzadigd vet: 14g | cholesterol: 62mg | vezels: 4g | suiker: 10g | vitamine C: 16mg