Ga terug
+ servings
Pasta alla Paolina uit het kookboek Pasta van restaurant Toscanini. Geschreven door Maud Moody en Leonardo Pacenti
Pasta met tomaat, ansjovis, amandelen en broodkruim
Pasta alla Paolina is een recept afkomstig van de Paolini monniken op Sicilië. Het staat regelmatig op de kaart van restaurant Caffè Toscanini in Amsterdam.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 10 minuten
Kook tijd 20 minuten
30 minuten

Ingrediënten
  

  • 40 gram witte amandelen
  • 90 ml extra vergine olijfolie
  • 2 teentjes knoflook gepeld en geplet
  • 6 ansjovisfilets
  • 1 blik gepelde tomaten 400 gram
  • 2 takjes basilicum alleen de blaadjes, gescheurd
  • snuf kaneelpoeder
  • 2 kruidnagels
  • zout versgemalen peper
  • 50 gram panko paneermeel
  • 400 gram pasta bucatini, penne of spaghetti

Wijnadvies

  • 1 fles Cadis Bardolino

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150 °C. Verdeel de amandelen over een bakplaat en rooster ze in ca. 10 minuten lichtbruin. Laat afkoelen, hak grof en zet opzij.
  • Verwarm 70 ml olijfolie in een wijde hapjespan. Bak op zacht vuur in ca. 5 minuten de knoflook zachtjes goudbruin. Zet het vuur laag. Doe de ansjovis erbij en laat smelten.
  • Voeg toe: tomaten, basilicum, kaneel, kruidnagels, zout en peper. Laat ca. 20 minuten op laag vuur zonder deksel sudderen. Roer af en toe en maak grote stukken tomaat klein.
  • Verwarm intussen de resterende 20 ml olijfolie in een kleine koekenpan. Bak het paneermeel goudbruin en krokant. Roer af en toe. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Zet een pan met 4 liter water op. Voeg als het water kookt 2 afgestreken eetlepels zout toe (dit is ongeveer 8 gram zout per liter water). Doe de pasta in de pan en roer door met een houten lepel. Kook de pasta 1 minuut korter dan op de verpakking staat.
  • Haal de past met een tang of schuimspaan uit het water en doe hem bij de saus. Voeg een pollepel kookwater toe. Zet het vuur hoger en roer tot de pasta de gewenste gaarheid heeft en er een smeuïge saus is ontstaan. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel over 4 warme borden. Strooi het paneermeel en de amandelen erover. Lekker met een salade en eventueel een gebakken omelet.

Voedingswaarde

Calorieën: 356kcal | koolhydraten: 24g | eiwit: 8g | vet: 27g | verzadigd vet: 4g | cholesterol: 4mg | vezels: 5g | suiker: 9g | vitamine C: 17mg