Ga terug
+ servings
Dashi bouillon van shii-take uit het kookboek Groenvoer van Tobias Camman
Dashi bouillon met shii-take
Vegetarische dashi maak je met kombu en shiitake-paddenstoelen. De kombu, een zeewier, geeft veel glutamaat af wat zorgt voor een diepe, hartige smaak: umami. Let er wel op dat je echt kombu gebruikt en niet een ander soort zeewier, want dat geeft een totaal andere smaak.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 5 minuten
Kook tijd 5 uur

Ingrediënten
  

  • 2 liter water
  • 50 gram kombu
  • 50 gram gedroogde shii-take

Instructies
 

  • Doe 2 liter koud water in een pan. Voeg de kombu en de shii-take toe. Verhit het water tot een temperatuur van 80 graden (het mag niet koken!).
  • Laat de bouillon ca. 5 uur ‘trekken’. Zeef de bouillon. (Je houdt zo’n 700 ml over).

Notities

Dashi is ongeveer een week houdbaar in de koelkast en kan worden ingevroren. Maar vers hij wel het lekkerst.

Voedingswaarde

Calorieën: 42kcal | koolhydraten: 11g | eiwit: 1g | vet: 0.2g | verzadigd vet: 0.1g | vezels: 2g | suiker: 0.4g | vitamine C: 1mg