- 1 kg witte asperges
- 2 stukjes foelie
- 3 theelepels suiker
- zout
- 1 rol vers bladerdeeg koeling, 270 gram
- 3 eieren
- 200 ml slagroom
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel verse dille fijngehakt
- 150 gram geraspte Gruyère kaas
- Versgemalen peper
- 100 gram gerookte zalm
- 2 eetlepels kappertjes
Breng ruim water aan de kook met foelie, suiker en 2 theelepels zout. Kook de asperges ca. 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog ca. 10 minuten nagaren in het hete water. Schep ze uit de pan en dep goed droog met een theedoek.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de ingevette bakvorm met het bladerdeeg. Leg er een vel bakpapier in. Vul de bodem met de steunvulling. Bak de taart ca. 10 minuten voor. Verwijder de steunvulling en bakpapier.
Snijd de asperges in stukjes (of op lengte zodat ze passen in de vorm.) Klop intussen de eieren los met slagroom, citroensap, dille en geraspte kaas. Breng op smaak met zout en peper. Schep in de deegbodem, tot ca ½ cm onder rand van de vorm. Verdeel de zalmstukjes en de kappertjes erover. Leg de asperges in de vulling. Bak de taart in nog 30 minuten mooi gaar. Als de randen van het deeg te bruin worden, dek dan af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.
Calorieën: 812kcal | koolhydraten: 43g | eiwit: 30g | vet: 60g | verzadigd vet: 27g | cholesterol: 219mg | vezels: 6g | suiker: 8g | vitamine C: 15mg