Ga terug
+ servings
Bietjessalade met kastanjes
Bietensalade met kastanjes
Bijzondere bietensalade met kastanjes uit de Perzische keuken. Zeer geschikt als voorgerecht of als groente bij een stuk zalm of gegrilde kip.
Aantal 8 personen
Kook tijd 25 minuten

Ingrediënten
  

  • kg geschilde gekookte bietjes
  • 200 gram gekookte kastanjes
  • zeezout vlokken en versgemalen zwarte peper

voor de kruidenolie:

  • 1 onbespoten citroen
  • 15 gram dille
  • 15 gram koriander
  • 5 eetlepels olijfolie

voor de yoghurtsaus:

  • 3 eetlepels lichte tahin
  • 100 gram Griekse yoghurt 10%
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 1 eetlepel nigellazaad of zwart sesamzaad

Instructies
 

  • Snijd de bietjes in kwarten of in achten (afhankelijk van de grootte). Leg ze op een grote schaal. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Schroei de kastanjes in 2 minuten een beide kanten tot ze licht geblakerd zijn. Verdeel ze over de bietjes. Bestrooi met wat zout en peper.
  • Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Doe de dille en koriander in een kom en schenk er kokend water over. Laat 1 minuut staan. Giet af en laat onder koud stromend water afkoelen. Knijp de kruiden uit en pureer ze in de keukenmachine of met een staafmixer met 1 eetlepel citroensap, de citroenrasp en de olie tot een glad mengsel. Voeg eventueel meer olie toe als de saus te dik blijft. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de tahin, yoghurt en olie door elkaar. Roer er zoveel warm water door zodat een gladde saus ontstaat die als een lint van de lepel loopt. Breng op smaak met zout.
  • Schep de rest van het citroensap door de bietjes en kastanjes. Sprenkel de yoghurtsaus erover. Schep de kruidenolie erover en bestrooi met sesam- en nigellazaad.

Voedingswaarde

Calorieën: 190kcal | koolhydraten: 42g | eiwit: 3g | vet: 2g | verzadigd vet: 0.3g | cholesterol: 1mg | vezels: 2g | suiker: 21g | vitamine C: 16mg