Leg de gedroogde shiitake-paddenstoelen ca. 30 minuten in warm water tot ze zacht zijn. Knijp het water eruit en hak ze grof. Maak de garnalen schoon en hak ze grof.
Meng in een grote kom het varkensvlees, de garnalen en de shiitake’s door elkaar. Voeg ei, Shaoxing rijstwijn, sojasaus, zout, peper, suiker, maïzena en sesamolie toe. Meng het goed tot het mengsel plakkerig is. Pak het gehaktmengsel en gooi het 5 of 6 keer in de kom om lucht eruit te krijgen zodat het compact wordt. Dek de kom af en zet ca. 1 uur in de koelkast.
Als je vierkante wontonvellen gebruikt, haal je ze uit de verpakking zodat je een stapel hebt. Snijd vervolgens een driehoek van 1 cm van elke hoek af. Vorm een ring met je duim en wijsvinger en leg er een wontonvel op. Laat het vel een kuiltje vormen en vul het met ca. 2/3 tot 1 eetlepel vulling. Je kunt de bovenkant afvlakken met een lepel zodat de vulling wordt aangedrukt. Je kunt de cilinder ook zacht tegen de palm van je hand of het werkblad drukken om de vulling samen te drukken en de lucht eruit te persen.
Als je alle siu mai hebt gevuld kun je de uitstekende deegtopjes afsnijden. Anders worden ze hard en droog na het stomen. Leg de dumplings op een dienblad en dek ze af met een theedoek of deksel.
Leg de siu mai, iets uit elkaar, op stoompapier in de stoommand. Breng water aan de kook, zet het stoommandje erop en stoom 7 tot 8 minuten met een deksel erop totdat ze gaar zijn. Bestrooi de siu mai eventueel met een beetje viskuit en serveer ze meteen met een dipsaus naar keuze, bijvoor - beeld sojasaus en chili-olie.
Notities
TIP: Vannamei is een soort garnalen uit de tropen. Je kunt ze kopen in de diepvries bij de toko.