Ga terug
+ servings
Ile Flottante, klassiek Frans dessert uit het kookboek Bistrotier van Stéphane Reynaud
Île Flottante: drijvende eilandjes in custard
Île Flottante is een Franse dessert klassieker die vaak op de kaart staat in een Franse bistro. Bestaat uit crème anglaise (custardsaus) met drijvende eilandjes van gepocheerd eiwit. Praline zorgt voor bite.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 45 minuten
Kook tijd 30 minuten

Ingrediënten
  

Crème anglaise

  • 4 eidooiers
  • 80 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 500 milliliter volle melk

Praline

  • 75 gram suiker
  • 25 ml water
  • 50 gram amandelschaafsel

Eiwitschuim

  • 2 eiwitten 60 gram
  • 45 gram poedersuiker gezeefd
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Klop voor crème anglaise de eierdooiers en de suiker tot een glad mengsel. Splits het vanillestokje en schraap de merg eruit. Breng de melk met het vanillestokje en de merg aan de kook. Laat de melk ca. 5 minuten zachtjes trekken. Verwijder het vanill stokje. Haal de melk van het vuur.
  • Voeg onder voortdurend kloppen, beetje bij beetje, de melk toe aan het eidooiermengsel. Doe het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur, onder constant kloppen, totdat hij gaat binden (dit duurt enkele minuten en de melk krijgt de consistentie van ongeklopte room). LAAT HET MENGSEL NIET KOKEN, WANT DAN ZAL HIJ GAAT SCHIFTEN.
  • Haal meteen van het vuur en laat afkoelen. Zet de crème anglaise minstens 4 uur in de koelkast om het lekker koud te laten worden.
  • Maak intussen de gesuikerde amandelreepjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de suiker en het water in een grote pan en verwarm dit op laag vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur dan hoog. Voeg zodra het mengsel begin te borrelen het amandelschaafsel toe. Roer ca. 5 minuten om aanbranden te voorkomen. Krijgen suiker en de noten eenmaal een donkere karamelkleur, stort ze dan op de bakplaat en spreid ze zo veel mogelijk uit. Doe dit snel van de karamel wordt snel hard. Laat afkoelen.
  • Maak niet langer dan anderhalf uur voor het serveren de gepocheerde eiwitschuim. Klop hiervoor met een mixer de eiwitten met een snufje zout goed stijf. Meng het poedersuiker erdoor.
  • Breng in een grote pan water (of 500 ml melk!) aan de kook. Laat voorzichtig zes lepels ( of met ijsbolletjestang ) eiwitschuim in het water glijden. Laat dit enkele minuten sudderen tot het net stevig is. Neem de eiwitten met een schuimspaan uit de pan. Laat ze uitlekken en leg ze tot gebruik op een vel bakpapier.
  • Vul 6 kommetje of glazen met een soeplepel crème anglaise. Leg voorzichtig in het midden een bol eiwitschuim. Breek de praline in stukjes en strooi erover.

Voedingswaarde

Calorieën: 273kcal | koolhydraten: 40g | eiwit: 8g | vet: 10g | verzadigd vet: 3g | cholesterol: 140mg | vezels: 1g | suiker: 38g