Ga terug
+ servings
Filotaart met pompoen, bulgur, en rozijnen uit Cyprus van Georgina Hayden
Filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen
Betreed een wereld van rijke smaken met deze filotaart, waar de zoetheid van pompoen en rozijnen samensmelt met de aardse textuur van bulgur. Een verrukkelijke fusion van texturen en smaken, perfect voor elke fijnproever!
Aantal 4 personen
Kook tijd 2 uur 15 minuten
2 uur 15 minuten

Ingrediënten
  

  • 1 kg flespompoen
  • 2 rode uien
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen piment
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 50 gram bulgur
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 75 gram gele rozijnen
  • 1 bosje bladpeterselie
  • ½ bosje koriander
  • 1 pakje filodeeg diepvries, 225 gram
  • 2 eetlepels pompoenpitten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 190 °C. Schil de pompoen en snijd in stukken van 4 centimeter. Spreid ze uit over een bakplaat. Pel de uien, snijd ze in partjes en leg deze tussen de pompoen. Bestrooi met kaneel en piment, zout en peper. Besprenkel met olijfolie. Zet in de oven en bak 45 minuten tot de pompoen gaar is. Haal uit de oven en laat even afkoelen.
  • Doe intussen de bulgur in een grote schaal en schenk er 300 milliliter kokend water over. Laat afgedekt 15 minuten staan. Doe hierna de bulgur in een zeef en laat afkoelen. Laat weer in de schaal glijden, knijp de citroen erboven uit, roer de azijn en rozijnen erdoor en bestrooi met zout en peper. Hak de peterselie- en koriander grof. Schep de pompoen door de bulgur en voeg de kruiden toe. Proef en corrigeer de smaak als dat nodig is.
  • Vet een springvorm van 23 centimeter in met olie en leg de filodeegvellen (houd er 1 apart) erin; bestrijk ze een voor een met olie voor je het volgende vel erop legt. Laat rondom deeg over de rand hangen. Schep het pompoenmengsel op het filodeeg en leg het apart gehouden vel erop, eventueel dubbelgevouwen. Bestrijk met olie en vouw het filodeeg dat over de rand hangt naar binnen. Bestrijk met olie en bestrooi met pompoenpitten. Zet onder in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 °C en bak de filotaart 40 minuten tot deze goudkleurig en krokant is. Haal de taart uit de oven, laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal dan de filotaart voorzichtig uit de springvorm en serveer.

Notities

Lekker met een frisse groene salade met tomaat en feta (voor niet veganisten!).

Voedingswaarde

Calorieën: 457kcal | koolhydraten: 99g | eiwit: 11g | vet: 5g | verzadigd vet: 1g | vezels: 11g | suiker: 20g | vitamine C: 72mg