Ga terug
+ servings
Canard à la Orange van Mieke van Laarhoven
Canard à l’orange; een Franse klassieker
Laat je meevoeren naar het hart van Frankrijk met de tijdloze "Canard à l’orange", een gerecht waarin sappige eend harmonieus samensmelt met de zoet-citrusachtige tonen van sinaasappel. Een ultieme viering van de Franse culinaire traditie.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 15 minuten
Kook tijd 15 minuten
30 minuten

Ingrediënten
  

  • 2 à 3 sappige sinaasappels schoongeboend
  • 1 kaneelstokje
  • 4 takjes tijm
  • 100 ml sinaasappellikeur
  • 1 eetlepel sinaasappelmarmelade
  • 4 eendenborstfilets op kamertemperatuur*
  • 1 eetlepel roomboter
  • zout en peper

Instructies
 

  • Dit onderdeel van het gerecht kun je al een dag van tevoren voorbereiden: Schil van 2 sinaasappels raspen en 1 sinaasappel uitpersen. Sap en rasp in steelpan doen, kaneelstokje, tijm, sinaasappellikeur en -marmelade toevoegen. Mengsel in ca. 5 minuten tot ongeveer tot de helft laten inkoken. Intussen van de andere sinaasappels de partjes tussen de vliesjes uitsnijden. Tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.
  • Bereiden: Oven voorverwarmen op 150 °C. Eendenborstfilets half uur voor gebruik uit koelkast nemen en velkant kruislings insnijden.
  • Verhit een droge koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de eendenborstfilets ca. 3 minuten op de velkant. Het vel van de eendenborst zal dan mooi smelten, zodat hij mooi krokant wordt. Keer om en bak nog 2 minuten aan de andere kant. Overdoen op ovenschaaltje en bestrooien met zout en peper. Schaaltje in het midden van de oven zetten en filets in ca. 10 minuten verder rosé laten garen. Koekenpan met bakvet bewaren.
  • Intussen kaneelstokje en tijm uit ingekookte sinaasappelsap verwijderen. Sap toevoegen aan bakvet in de koekenpan. Mengsel aan de kook brengen en van het vuur af 1 eetlepel roomboter erdoor roeren zodat de saus een beetje bindt.
  • Intussen vier borden voorverwarmen in de magnetron. Eendenborstfilets uit oven nemen, schuin in mooie plakken snijden. Dakpansgewijs plakjes vlees en ongeveer 3 à 4 partjes sinaasappel op de borden draperen en overgieten met de sinaasappelsaus.  Lekker met gebakken krieltjes en gemengde groene groenten als doperwtjes, haricot verts, peulen en sugarsnaps.

Notities

*Ga je dit gerecht inzetten bij een kerstmenu van bijvoorbeeld vier gangen, dan kun je ook de eendenborstfilets delen. Dus 1 filet voor 2 personen.

Voedingswaarde

Calorieën: 393kcal | koolhydraten: 17g | eiwit: 46g | vet: 10g | verzadigd vet: 3g | cholesterol: 175mg | vezels: 2g | suiker: 14g | vitamine C: 49mg