Ga terug
+ servings
Steak tartare met avocado en gamba uit het kookboek avocado van Carla de Graef
Steak tartare met een twist
Proef de klassieker opnieuw met onze steak tartare, nu met een verrassende twist die zowel vertrouwd als vernieuwend aanvoelt. Een culinaire herontdekking voor de avontuurlijke fijnproever!
Aantal 4 personen
Kook tijd 30 minuten
30 minuten

Equipment

  • meloenbolletjeslepel (ɸ 2,5 cm)
  • open serveerring (ɸ 8 cm)

Ingrediënten
  

Steak Tartare

  • 500 gram mooie biefstuk
  • 1 sjalotje heel fijngesnipperd
  • 50 gram mini augurkjes fijngesnipperd
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels olijfolie
  • enkele druppels worcestersaus
  • enkele druppels tabasco
  • 20 gram kappertjes
  • 1 koffielepel Franse mosterd
  • zout versgemalen peper
  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 appelkappertjes
  • 50 gram zeekraal
  • 4 grote gamba’s*

Avocadomayonnaise

  • rest van de avocado
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 koffielepel Franse mosterd
  • enkele druppels tabasco

Instructies
 

  • Vraag je slager om het rundvlees in klein te snijden. Doe je het zelf, snijd dan het vlees eerst in reepjes en daarna in fijne blokjes. Doe in een kom, dek af en zet tot gebruik in de koelkast (doe die niet langer dan ca. 2 uur).
  • Maak dan de dressing. Snijd de sjalot en augurkjes fijn. Doe in een kom. Voeg toe: 1 eetlepel mayonaise, 2 eidooiers, 2 eetlepels olijfolie, worcestersaus, tabasco, kappertjes en mosterd. Breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Maak de avocadobolletjes: halveer de avocado en verwijder de pitten. Schep dan met een meloenbolletjeslepel (ɸ 2,5 cm) 12 avocadobolletjes uit het vruchtvlees. Doe in een kommetje, besprenkel met wat citroensap (ivm verkleuring). Zet apart.
  • Maak de avocadomayonaise. Prak of pureer het overgebleven avocadovruchtvlees van de uitgeholde avocado fijn. Voeg toe: 2 eetlepels mayonaise, limoensap, enkele druppels tabasco en 1 koffielepel Franse mosterd.
  • Vlak voor serveren. Verhit een droge koekenpan en bak de gamba’s tot ze rose zijn van buiten. Meng de dressing door de gesneden biefstuk. Proef en breng op smaak met zout, peper, worcestersaus en tabasco. Leg de ringvorm op een bord en schep ¼ deel van het vleesmengsel erin, druk goed aan en haal de ring weer weg. Maak op dezelfde manier nog 3 ‘taartjes’. Garneer met avocadobolletjes, avocadomayonaise, appelkappertje, zeekraal en gamba.

Notities

*Je kunt eventueel ook gekookte (+gepelde) gamba’s gebruiken. Of de zogenaamde Easy Peel (deze hebben alleen nog het staartje, en het darmkanaal is verwijderd). Maar het grootste effect bereik je wel met een Black Tiger-gamba (in de schil).

Voedingswaarde

Calorieën: 480kcal | koolhydraten: 11g | eiwit: 31g | vet: 36g | verzadigd vet: 11g | cholesterol: 190mg | vezels: 7g | suiker: 1g | vitamine C: 13mg