Proef de klassieker opnieuw met onze steak tartare, nu met een verrassende twist die zowel vertrouwd als vernieuwend aanvoelt. Een culinaire herontdekking voor de avontuurlijke fijnproever!
Vraag je slager om het rundvlees in klein te snijden. Doe je het zelf, snijd dan het vlees eerst in reepjes en daarna in fijne blokjes. Doe in een kom, dek af en zet tot gebruik in de koelkast (doe die niet langer dan ca. 2 uur).
Maak dan de dressing. Snijd de sjalot en augurkjes fijn. Doe in een kom. Voeg toe: 1 eetlepel mayonaise, 2 eidooiers, 2 eetlepels olijfolie, worcestersaus, tabasco, kappertjes en mosterd. Breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
Maak de avocadobolletjes: halveer de avocado en verwijder de pitten. Schep dan met een meloenbolletjeslepel (ɸ 2,5 cm) 12 avocadobolletjes uit het vruchtvlees. Doe in een kommetje, besprenkel met wat citroensap (ivm verkleuring). Zet apart.
Maak de avocadomayonaise. Prak of pureer het overgebleven avocadovruchtvlees van de uitgeholde avocado fijn. Voeg toe: 2 eetlepels mayonaise, limoensap, enkele druppels tabasco en 1 koffielepel Franse mosterd.
Vlak voor serveren. Verhit een droge koekenpan en bak de gamba’s tot ze rose zijn van buiten. Meng de dressing door de gesneden biefstuk. Proef en breng op smaak met zout, peper, worcestersaus en tabasco. Leg de ringvorm op een bord en schep ¼ deel van het vleesmengsel erin, druk goed aan en haal de ring weer weg. Maak op dezelfde manier nog 3 ‘taartjes’. Garneer met avocadobolletjes, avocadomayonaise, appelkappertje, zeekraal en gamba.
Notities
*Je kunt eventueel ook gekookte (+gepelde) gamba’s gebruiken. Of de zogenaamde Easy Peel (deze hebben alleen nog het staartje, en het darmkanaal is verwijderd). Maar het grootste effect bereik je wel met een Black Tiger-gamba (in de schil).