Ga terug
+ servings
Wortelsoep met kardemom-yoghurt uit Evergreen van Mikkel Karstad
Wortelsoep met kardemom-yoghurt
Laat je verwarmen door onze wortelsoep, verrijkt met de exotische touch van kardemom-yoghurt. Een harmonieus huwelijk van aardse en kruidige smaken, perfect als voorgerecht.
Aantal 6 personen
Kook tijd 45 minuten
45 minuten

Ingrediënten
  

Soep

  • 500 gram wortels geschrapt
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 steranijs
  • chilipoeder
  • 1 takje rozemarijn
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 1 groentebouillontablet
  • 50 ml slagroom
  • zout versgemalen peper
  • 200 ml Griekse yoghurt 10%
  • mespunt gemalen kardemom
  • sap en rasp van 1 citroen

Topping

  • 80 gram kikkererwten uit blik uitgelekt
  • 25 gram witte amandelen fijngehakt
  • 1 handvol bieslook of bieslookbloemetjes

Instructies
 

  • Hak wortel, sjalotje en knoflook in kleine stukjes. Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een in een soeppan. Voeg toe:  sjalotjes, knoflook, steranijs en 1 theelepel chilipoeder (of wat chilivlokken). Bak ca. 2 minuten op zacht vuur. Voeg wortels en rozemarijn toe en laat ca. 4 minuten meebakken tot de wortel wat kleur krijgt. Toevoegen: sinaasappelsap, sinaasappelrasp, 1 liter water en groentebouillontablet. Breng aan de kook en laat de soep ca. 20 minuten zachtjes koken tot de wortels zacht zijn.
  • Verwijder de rozemarijn en de steranijs uit de bouillon. Roer de slagroom door de soep en laat even meekoken. Zeef de soep, pureer de wortelmassa met een staafmixer en roer bouillon en wortelmassa weer door elkaar (Of doe de soep in een blender en mix hem glad.). Breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel wat citroensap.
  • Roer intussen de yoghurt met kardemom en citroenrasp door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Droog de kikkererwten goed droog met keukenpapier. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Rooster de kikkererwten tot ze knapperig zijn. Voeg de amandelen toe en rooster ca. 30 seconden mee. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in 6 kommen of soepborden. Schep er een flinke dot kardemomyoghurt op. Garneer met de geroosterde kikkererwten en bieslook. Sprenkel er eventueel nog wat olijfolie overheen.

Voedingswaarde

Calorieën: 125kcal | koolhydraten: 13g | eiwit: 6g | vet: 6g | verzadigd vet: 2g | cholesterol: 11mg | vezels: 3g | suiker: 6g | vitamine C: 6mg