Ga terug
+ servings
Bisque van kreeft uit het kookboek Vijf seizoenen van Jonathan Zandbergen
Kreeftenbisque van Jonathan Zandbergen
Duik diep in de verfijnde smaken van de zee met Jonathan Zandbergen's kreeftenbisque, een culinair meesterwerk dat elegantie en diepte belichaamt. Een ware traktatie voor de fijnproever!
Aantal 4 personen
Kook tijd 1 uur 30 minuten
1 uur 30 minuten

Equipment

  • zeef

Ingrediënten
  

  • 1-2 langoustines in stukken gehakt (ca. 150 gram)*
  • 350 gram grote ongepelde garnalen
  • 4 eetlepels olie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 50 ml cognac
  • 100 ml droge witte wijn
  • 25 gram champignons in plakjes
  • 2 teentjes knoflook gekneusd
  • 2 rijpe tomaten in stukken
  • 3 takjes tijm
  • ¼ vanillestokje
  • ¼ eetlepel piment d’Espelette of cayennepeper
  • snufje saffraan
  • 30 ml espressokoffie ca. 2 eetlepels
  • 500 gram gesneden soepgroenten wortel, prei, ui, bleekselderij, venkel
  • zeezout
  • 4 takjes basilicum fijngesneden
  • 500 ml slagroom
  • citroensap

Instructies
 

  • Snijd de langoustine van de koop tot staart in met de punt van een scherp mes. Verwijder de ogen, ze geven namelijk een bittere smaak aan de bouillon. Hak de kreeft in stukken. (Je kunt deze handelingen ook aan je visboer vragen natuurlijk!). Verhit in een hoge soeppan 2 eetlepels olie. Bak de kreeft en grote garnalen rondom lichtbruin. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door elkaar. Bluf af met cognac en kook helemaal in. Blus daarna af met de witte wijn en kook ook helemaal in. Voeg toe: 1 ½ liter water, champignons, knoflook, tomaten, tijm, vanillestokje, piment d’Espelette, saffraan en de espresso. Breng aan de kook en zet het vuur heel laag.
  • Verhit intussen in een grote koekenpan 2 eetlepels olie. Bak de soepgroenten goed aan. De groenten moeten karamelliseren en dus licht bruin worden. Roer dan ¼ eetlepel zeezout erdoor. Voeg de gebakken groenten toe aan de kreeftenbouillon. Breng opnieuw aan de kook. Laat de kreeftenbouillon op héél laag vuur (zet eventueel op een kookplaatje) ca. 1 uur sudderen. Leg géén deksel op de pan!
  • Zeef de kreeftenbouillon. Roer de basilicum erdoor en laat de soep afkoelen. Tot zover kan deze soep helemaal worden voorbereid.
  • Kook de kreeftenbouillon samen met de slagroom in tot ongeveer 2/3. Breng eventueel op smaak met zout en citroensap.

Notities

* OVERLEG MET JE VISBOER
Het kan zijn dat je visboer ook alleen de koppen + schalen van langoustines, kreeft, krab of garnalen verkoopt, speciaal voor het maken van bisque. Uiteraard kun je deze dan ook gebruiken in plaats van hele langoustines en garnalen. Overleg met je visboer wat mogelijk is.

Voedingswaarde

Calorieën: 659kcal | koolhydraten: 25g | eiwit: 26g | vet: 48g | verzadigd vet: 29g | cholesterol: 283mg | vezels: 6g | suiker: 6g | vitamine C: 23mg