Ga terug
+ servings
Kipfilet met champignons en foie gras uit het kookboek Elzas van Goetz
Boeren kipfilet met champignons en foie gras
Dompel je onder in een rijke culinaire ervaring met deze boeren kipfilet, subtiel gecomplementeerd door aardse champignons en de luxueuze toets van foie gras. Een hoofdgerecht dat elke smaakpapil verheft!
Aantal 6 personen
Voorbereiding 1 uur
Kook tijd 20 minuten
1 uur 20 minuten

Equipment

  • keukenmachine
  • plasticfolie (of een afsluitbaar plastic zakje met zipsluiting)

Ingrediënten
  

Kip

  • 250 gram kastanjechampignons
  • 4 sjalotjes fijngesnipperd
  • 25 gram boter
  • zout versgemalen peper
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram bloem
  • 6 kipfilets à 150 gram
  • 1 klein blikje foie gras (ca. 100 gram)

Morieltjessaus

  • 10 gram gedroogde morieltjes
  • 1 grote banaan-sjalot
  • 20 gram roomboter
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml runderfond
  • 200 ml slagroom
  • 2 eetlepels rijstolie
  • Zout peper

Instructies
 

  • Zet alvast de gedroogde morieljes in een kommetje met 100 ml heet water. Bereid de duxelles (paddenstoelenvulling). Snijd de champignons in plakjes. Snipper de sjalotjes. Smelt de boter in een grote koekenpan. Bak de sjalot en champignons tot het vocht van de champignons verdampt is (dit duurt ca. 5 minuten).
  • Maal het champignonmengsel in een keukenmachine (met de pulseknop) matig tot grof. Breng de slagroom aan de kook en roer het fijngemalen champignon-sjalotmengsel en de gezeefde bloem erdoor tot een dikke pasta ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Maak intussen de morieljessaus. Snipper de sjalot. Smelt de boter in een steelpan en bak de sjalot in ca. 2 minuten glazig. Knijp de morieljes uit boven het kommetje en snijd ze in kleine stukjes. Voeg de morieljes toe aan de sjalotjes in de pan en bak ca. 4 minuten mee. Schenk de witte wijn erbij en laat het vocht in ca. 5 minuten op hoog vuur inkoken. Schenk de slagroom, fond en 2 eetlepels morieljes-weekvocht erbij en laat ca. 4 à 5 minuten inkoken tot een romige saus. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
  • Snijd de kipfilets overlangs open als een boek. Leg ze tussen plasticfolie en sla ze goed plat (je kunt dit eventueel ook aan je slager vragen). Bestrooi zowel de buiten- en de binnenzijde met zout en peper. Leg in het midden van elke kipfilet een rolletje van het champignonmengsel. (Leg er een plakje foie gras op.) Klap de kipfilets dicht en bind ze op met een stukje keukentouw. (Tot zover kun je dit gerecht voorbereiden.)
  • Doe elke filet in een vacuümzak en leg ze ca. 16 minuten in een op 90 °C voorverwarmde stoomoven. Heb je geen stoomoven, wikkel de kipfilets dan apart in plasticfolie (of gebruik het plastic zakje met zipsluiting (zorg dat er geen water in kan komen!). Breng dan in een grote pan ruim water aan de kook. Pocheer op laag vuur de rolletjes kipfilet in ca. 15 minuten gaar in het water (zorg dat ze onder water staan). Schep ze met een schuimspaan uit het water en verwijder de plasticfolie.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipfilet rondom bruin. Snijd elke filet in 3 of 4 plakken en drapeer op de voorverwarmde borden. Serveer met de morieljessaus en rijstvormige pasta (riso) of met aardappelsoesjes uit de oven. Lekker met broccoli.

Voedingswaarde

Calorieën: 575kcal | koolhydraten: 21g | eiwit: 40g | vet: 35g | verzadigd vet: 21g | cholesterol: 274mg | vezels: 1g | suiker: 4g | vitamine C: 4mg