Ga terug
+ servings
Bastilla met scharrel kip uit het kookboek Shoukran van Abdel Alaloui
Bastilla met kip
Klassieker uit de Marokkaanse keuken. Oorspronkelijk wordt deze knapperige taart (pastei) met duivenvlees gemaakt, maar chefkok Abdel Alaoui vervangt dit door scharrelkip.
Aantal 8 personen
Kook tijd 2 uur
2 uur

Equipment

  • (snelkookpan), spring- of quichevorm 27 cm, ingevet

Ingrediënten
  

  • 1 grote scharrelkip 1,5 kg
  • plukje saffraandraadjes
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneel plus een beetje extra
  • zout en peper
  • 4 witte uien fijngehakt
  • bosje peterselie fijngehakt
  • 300 gram blanke amandelen grof gehakt
  • 7 eieren
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 1 pak filodeeg 10 vellen
  • poedersuiker

Instructies
 

  • Leg de kip in een (snelkook)pan, voeg de saffraan, gemberpoeder, kerriepoeder, paprikapoeder,  kaneel  en zout toe. Schenk er 500 ml water bij en kook de kip 10 minuten op laag vuur. Voeg de ui en peterselie toe en kook de kip afgedekt in ca. 1 uur op laag vuur gaar of in 20 minuten op stand 2 in de snelkookpan.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ en rooster de amandelen op de bakplaat in ca. 5 minuten lichtbruin. Neem de kip uit de pan en zeef het kookvocht. Houdt de ui en smaakmakers apart. Haal het vlees van de kip van het bot en trek het in kleine stukjes.
  • Doe de ui en smaakmakers in een koekenpan en breek de eieren erboven. Verhit al roerend tot de eieren gestold zijn. Schep het eimengsel door de kip, samen met de amandelen, oranjebloesemwater, rozijnen en suiker. Breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de oven op 180℃. Smelt de boter. Leg 8 vellen filodeeg, die je eerst met gesmolten boter hebt bestreken in de taartvorm; laat de vellen elkaar overlappen en laat minstens de helft buiten de vorm steken. Leg een vel, ook met boter bestreken in het midden. Druk de vellen aan. Schep de kipvulling erop.
  • Vouw de vellen die buiten de vorm uitsteken naar het midden. Bestrijk ze als ze omgevouwen zijn met boter en druk ze zachtjes tegen de vulling aan. Dek af met nog een vel filodeeg. Vouw stukken deeg die wat langer zijn om naar de onderkant van de pastei.  Bestrijk de bovenkant met de rest van de boter.
  • Zet de vorm in de oven en bak de bastilla ca. 30 minuten tot deze goudbruin is. Haal de taart uit de oven, laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal dan de filotaart voorzichtig uit de vorm en zet op een schaal. Bestrooi met poedersuiker en (ruitjes van) kaneel.

Voedingswaarde

Calorieën: 831kcal | koolhydraten: 48g | eiwit: 40g | vet: 55g | verzadigd vet: 15g | cholesterol: 266mg | vezels: 6g | suiker: 18g | vitamine C: 7mg