Ga terug
+ servings
Griesmeelpudding met kersen-limoncellosaus
Romige griesmeelpudding met kersensaus
Griesmeelpudding is een ouderwets dessert, extra romig door de slagroom. Maar met deze mooie kersensaus wordt het weer geheel eigentijds.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 25 minuten
Kook tijd 4 uur

Equipment

  • puddingvorm, ingevet met wat olie (1 liter)

Ingrediënten
  

  • 2 blaadjes gelatine
  • ½ vanillestokje
  • 500 ml volle melk
  • 50 gram suiker
  • Rasp van ½ sinaasappel
  • 50 gram griesmeel
  • 200 ml slagroom
  • 1 potje kersen op siroop uitlekgewicht 175 gram
  • 1 mespunt kaneel
  • 1 kruidnagel
  • 3 eetlepels Limoncello
  • 3 theelepels maizena

Instructies
 

  • Week de gelatine in een kom met ruim koud water. Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap het vanille merg eruit.
  • Verwarm in een steelpan de melk, suiker, merg uit vanillestokje en sinaasappelrasp in een steelpan. Voeg al kloppende met een garde de griesmeel toe. Breng langzaam aan de kook. Blijf goed roeren, ook over de bodem, want de griesmeel gaat heel snel aan de pan vastzitten. Laat al roerende nog 3 minuten zachtjes doorkoken. Neem de griesmeelmassa van het vuur. Knijp de gelatine uit en roer door de griesmaalmassa. Laat afkoelen in een bak met koud water (ca. 10 minuten). Regelmatig blijven roeren, zodat er geen vel ontstaat.
  • Klop intussen de slagroom stijf. Spatel de slagroom luchtig door de lobbige (koude) griesmeel. Overdoen in de puddingvorm. Laat in minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Breng in een kleine pan de kersen met vocht, kaneel, kruidnagel aan de kook. Voeg de Limoncello toe. Roer in een kopje de maizena met 3 eetlepels water glad en voeg al roerende aan de kersen toe. Blijf roeren tot de kersensaus lichtgebonden is.
  • Maak de pudding een beetje los aan de randen, zodat er lucht tussen kan. Leg een schaal op de vorm, keer de schaal met de vorm, schud even heen en weer en laat de pudding uit de vorm glijden. (Lukt het niet direct: houd dan de buitenkant van de puddingvorm even onder de warme kraan.) Serveer de griesmeelpudding met de (warme) kersensaus.

Voedingswaarde

Calorieën: 312kcal | koolhydraten: 40g | eiwit: 5g | vet: 15g | verzadigd vet: 9g | cholesterol: 48mg | vezels: 1g | suiker: 28g | vitamine C: 3mg