Deeg
- 225 gram roomboter
- 1 ei
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 5 gram zout
- 10 gram bakpoeder
- 300 gram bloem
- 150 gram amandelspijs
Vanilletopping
- 60 gram roomboter
- 3 zakjes vanillesuiker
- 1 vanillestokje
- 85 gram roomkaas
Garnering
- uitgesneden mandarijn- of sinaasappelpartjes
- 1 eidooier losgeklopt
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe alle ingrediënten voor het deeg (behalve de amandelspijs) in een kom en meng tot een samenhangend deeg (dit kun je ook doen in een foodprocessor!). Doe de helft van het deeg in de ingevette vorm en druk dit plat. Zet de vorm met het deeg even kort (ca. 10 minuten) in de vriezer, zodat het deeg wat steviger wordt.
Rol intussen het amandelspijs uit met een deegroller en leg dit op het deeg. Leg het andere deel van het deeg erbovenop. Bestrijk met eidooier.
Zet de boterkoek in de voorverwarmde oven. Bak in ca. 20 – 25 minuten (net) gaar en goudbruin. Hij moet nog zacht zijn als hij uit de oven komt en wordt steviger zodra de boter weer stolt. Laat de boterkoek afkoelen in de boterkoekvorm (ca. 4 – 6 uur).
Klop voor de vanilletopping de roomboter los met de vanillesuiker, het merg van het vanillestokje en de roomkaas. Snijd de boterkoek in kleine puntjes. Garneer met de vanilletopping en de partjes sinaasappel of mandarijn.
Calorieën: 290kcal | koolhydraten: 26g | eiwit: 4g | vet: 20g | verzadigd vet: 11g | cholesterol: 66mg | vezels: 1g | suiker: 10g | vitamine C: 0.01mg