Ga terug
+ servings
Boterkoek met vanilletopping
Oma's boterkoek met amandelspijs
Boterkoek maken is heel simpel. Extra lekker met een tussenlaag van amandelspijs. Maak hem nog feestelijker met een vanilletopping.
Aantal 16 punten
Voorbereiding 40 minuten
Kook tijd 4 uur
4 uur 40 minuten

Equipment

  • ingevette boterkoekvorm of quichevorm ɸ 22cm

Ingrediënten
  

Deeg

  • 225 gram roomboter
  • 1 ei
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 5 gram zout
  • 10 gram bakpoeder
  • 300 gram bloem
  • 150 gram amandelspijs

Vanilletopping

  • 60 gram roomboter
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 85 gram roomkaas

Garnering

  • uitgesneden mandarijn- of sinaasappelpartjes
  • 1 eidooier losgeklopt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe alle ingrediënten voor het deeg (behalve de amandelspijs) in een kom en meng tot een samenhangend deeg (dit kun je ook doen in een foodprocessor!). Doe de helft van het deeg in de ingevette vorm en druk dit plat. Zet de vorm met het deeg even kort (ca. 10 minuten) in de vriezer, zodat het deeg wat steviger wordt.
  • Rol intussen het amandelspijs uit met een deegroller en leg dit op het deeg. Leg het andere deel van het deeg erbovenop. Bestrijk met eidooier.
  • Zet de boterkoek in de voorverwarmde oven. Bak in ca. 20 – 25 minuten (net) gaar en goudbruin. Hij moet nog zacht zijn als hij uit de oven komt en wordt steviger zodra de boter weer stolt. Laat de boterkoek afkoelen in de boterkoekvorm (ca. 4 – 6 uur).
  • Klop voor de vanilletopping de roomboter los met de vanillesuiker, het merg van het vanillestokje en de roomkaas. Snijd de boterkoek in kleine puntjes. Garneer met de vanilletopping en de partjes sinaasappel of mandarijn.

Voedingswaarde

Calorieën: 290kcal | koolhydraten: 26g | eiwit: 4g | vet: 20g | verzadigd vet: 11g | cholesterol: 66mg | vezels: 1g | suiker: 10g | vitamine C: 0.01mg