Voor de vega balletjes
- 200 gram bruine linzen (blik uitgelekt
- 50 gram gekookte kikkererwten blik
- 40 gram feta
- 2 teentjes knoflook geperst
- 20 gram paneermeel of 2 beschuiten
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel gemalen koriander
- 1 rode ui fijngehakt (80 gram)
Voor de groentestoof
- 1 aubergine in blokjes
- 1 grote winterpeen in blokjes (150 gram)
- 100 ml olijfolie
- 1 rode ui in halve ringen
- 2 eetlepels granaatappelpitjes
- 100 ml groentebouillon
- Zout versgemalen peper
- Versgehakte verse munt
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de linzen uitlekken.
Doe alle ingrediënten voor de vega balletjes in een keukenmachine. Pureer tot een grof mengsel. Vorm ca. 12 balletjes ter grootte van een pingpongbal. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in de oven in ca. 12 - 15 minuten goudbruin.
Maak intussen de groentestoof. Snijd de groenten in blokjes van 2x2 cm. Verwarm de olijfolie en bak de aubergine, wortel en rode ui even aan. Leg de deksel op de pan en stoof de groenten ca. 8 minuten.
Voeg de granaatappelpitjes en de bouillon toe en in ca. 2 minuten kort inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de groentestoof met daarop de vega balletjes. Garneer met wat extra feta en verse munt. Lekker met (zilvervlies)rijst.
TIP: Je kunt de balletjes ook in de koekenpan bakken. Dat duurt ca. 5 minuten. Verwarm dan eerst wat olijfolie in de pan en bak de balletjes héél voorzichtig. Halverwege keren, maar doe dit met beleid want ze vallen wel snel uit elkaar.
Dit gerecht is ook heel lekker met kippengehakt. Kijk dan naar dit recept: kippenballetjes met paprikadip.
Calorieën: 808kcal | koolhydraten: 72g | eiwit: 20g | vet: 52g | verzadigd vet: 9g | cholesterol: 18mg | vezels: 23g | suiker: 23g | vitamine C: 25mg