Yvonne Zohar

Food I Love

Calçots en Arroz negro op z’n Catalaans. Vatapá en acarajé uit Salvador de Bahia in Brazilië. Pintxos uit San Sebastian. Koreaanse kimchi hotpots. Okonomiyaki en tofu kaiseki uit Japan. Gumbo uit New Orleans. ‘Oeufs en cocotte’ met truffel. Verse oesters uit Cancale, Frankrijk. Carciofo alla Giudia -gebakken artisjok in Romeinse joodse stijl, Busiate al pesto Trapanese uit Italië. Heel veel kazen. Hummus en Knafeh uit het Midden-Oosten. Om de dag te eindigen met zelfgemaakte cocktails, matcha ice cream, fruit crumble met warme vanille saus of een zomerfruit pavlova.

Wine I Love

Bordeaux wijnen uit Pauillac, Margaux, Pessac Leognan/Graves en Rhône wijnen. Pinot Noir uit de Bourgogne, Duitsland, Alto Adige en Nieuw-Zeeland. Riesling uit de Mosel, Rheingau en Oostenrijk (waar ik in Kremstal zelf een Sandgrube Riesling maakte). Maar ook Grüner Veltliner, Gewurztraminer uit Alto Adige en Steiermark. Verder houd ik van Assyrtiko uit Griekenland, Barbara en Barolo uit Piëmont, wijnen uit Bolgheri, Montalcino en de Etna, naast Cabernet Sauvignon blends uit Chili en Californië. Portugese wijnen uit de Douro, Bairrada en Alentejo. Spaanse wijnen uit Priorat, Rioja, Bierzo, Ribera del Duero. Eigenlijk alle goed gemaakte bubbels, met een voorkeur voor Champagne en Cava. My guilty pleasures zijn dessertwijnen zoals de Oostenrijkse en Duitse (trocken) beeren auslese, Passitos uit Italië, Szamorodni uit Tokaji, en, last but not least vintage Port.

Wie is Yvonne Zohar?

Al jaren op zoek naar de sleutel om het geheim van de wijn te ontrafelen. Gedreven door een buitengewone nieuwsgierigheid gaat mijn interesse vooral uit naar niet alledaagse, authentieke wijnen en producenten waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt.

Ik houd van edelmoedige, maar tegelijkertijd ook eigenzinnige, wijnen. Wijnen die het resultaat zijn van de vrijgevigheid van een uitzonderlijk terroir én de mensen die de wijn maken. Wijnen die een verhaal te vertellen hebben. Wijnen die je meenemen op een verrassende, en ook regelmatig, bijzonder heerlijke ontdekkingstocht.

Ik proef en reis veel naar heel diverse regio’s in de wijnwereld en jureer voor vele internationale wijncompetities. Reizen staan bij mij eigenlijk altijd in het teken van wijn en lekker eten met vrienden, familie of mijn man Oren (voormalig chef).

Van huis uit sociaal wetenschapper en organisatiesocioloog, maar inmiddels ook Weinakademiker (na het behalen van de WSET Diploma course en de Vinoloog van de Nederlandse Wijnacademie) met een thesis over “Hoe smaak en geur worden waargenomen in de hersenen.”

Verder heb ik een enorme zucht naar kennis over dranken. Veel vragen, bezoeken en boeken zijn later terug te vinden in allerlei artikelen over wijn, de wijnwereld en soms over gedistilleerd (waaronder ook cocktails), reizen en eten.

Ben je benieuwd naar mijn wijnverhalen en reizen? Neem dan eens een kijkje op winejus.com, mijn steeds veranderende, bijna voltooide website in het Engels.

Credit foto: Gjørild Brenninkmeijer
Locatie: Maitz wijngaarden in Ehrenhausen, Steiermark, Oostenrijk