Ga terug
+ servings
Kip Korma uit het kookboek De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Joshi
Kip Korma
Klassieker uit de Indiase keuken: kip gemarineerd in Griekse yoghurt met gember en knoflook. Daarna stoven met een heel arsenaal aan specerijen. Resultaat: smaakvolle kip in een kruidige zachtromige saus.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 45 minuten
wachttijd 30 minuten
1 uur 15 minuten

Equipment

  • pan met dikke bodem, blender

Ingrediënten
  

  • 1 kg kippendijfilet in blokjes van 4 bij 4 cm
  • 500 gram Griekse yoghurt 10% vet
  • 4 teentjes knoflook 12 gram, uitgeperst
  • 1 eetlepel fijngeraspte verse gember stukje van 15 gram
  • 60 gram blanke amandelen ongebrand
  • 2 eetlepels volle melk
  • 2 buisjes saffraandraadjes a 0,05 gram
  • 4 eetlepels rijstolie
  • 3 uien in halve ringen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 4 groene kardemompeulen alleen de zaadjes
  • 1 eetlepel gemalen korianderpoeder
  • 1 eetlepel gemalen komijnpoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 5 gram verse koriander grof gehakt
  • 2 eetlepel amandelschaafsel

Instructies
 

  • Meng de kippendijfilet met de Griekse yoghurt, knoflook, gember en 1 theelepel zout. Dek af en laat 30 minuten marineren.
  • Week intussen de amandelen 15 minuten in warm water. Giet af, maal ze in de blender tot een fijn mogelijke pasta. Zet apart.
  • Verwarm de melk in de magnetron.Voeg de saffraan toe en zet opzij. De melk kleurt nu langzaam oranjegeel.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de uien ca. 10 minuten tot ze licht bruin zijn. Regelmatig roeren. Zet de helft van de gekaramelliseerde uit apart voor de garnering.
  • Voeg nog 1 eetlepel olie toe aan de achtergebleven uien in de pan. Voeg toe: laurierblaadjes, kaneelstokje, kruidnagels en de kardemomzaadjes. Bak ca. 1 minuut. Zet het vuur laag en voeg dan korianderpoeder, komijnpoeder en de chilipoeder toe. Bak, al omscheppende, ca. 2 minuten.
  • Zet het vuur middelhoog tot hoog en voeg de kip en de marinade toe. Verhit het geheel geleidelijk aan 3 minuten. Blijf roeren om te voorkomen dat de yoghurt gaat schiften.
  • Zet het vuur middelhoog, voeg 120 ml water toe en stoof de kip met de deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar.
  • Voeg de saffraanmelk, amandelpuree, het zout en de suiker toe en warm nog enkele minuten door. Garneer met verse koriander, amandelschaafsel en de gekaramelliseerde ui.
  • Lekker met rijst, Indiase wortelsalade en naan (brood).

Notities

Tip: serveer een kommetje raita (spicy yoghurtsaus) erbij!

Voedingswaarde

Calorieën: 333kcal | koolhydraten: 11g | eiwit: 47g | vet: 11g | verzadigd vet: 2g | cholesterol: 111mg | vezels: 2g | suiker: 6g | vitamine C: 7mg