Ga terug
+ servings
Pissaladière
Pissaladière (Franse uienpizza)
Onweerstaanbare pizza uit de Provence. Belegd met gekaramelliseerde gestoofde uien, ansjovis en zwarte olijven. Daar blijf je van eten...
Aantal 4 personen
Voorbereiding 50 minuten
baktijd 20 minuten

Ingrediënten
  

  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 1 dl melk
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 750 g uien in dunne halve ringen
  • 3 grote tenen knoflook in plakjes
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • zout versgemalen peper
  • 16 zwarte olijven zonder pit Taggia, AH Excellent
  • 1 potje tomatensaus met basilicum à 400 gram

Instructies
 

  • Laat de ansjovisfilets even uitlekken. Leg ze in een kom met de melk en laat ca. 15 minuten staan (hierdoor worden ze iets minder zout). Spoel ze af onder koud stromend water, dep droog met keukenpapier en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Verwarm de olie in een braadpan. Voeg de uien, knoflook, Provençaalse kruiden toe en meng tot alles met de olie bedekt is. Bedek de uien met een stuk aluminiumfolie, leg de deksel op de pan en stoof de uien zachtjes in ca. 25 minuten tot ze helemaal zacht zijn. Schep halverwege even om.
  • Roer de tomatensaus  door het uimengsel, draai het vuur hoger en laat het mengsel ongeveer 5 minuten doorkoken tot het vocht is verdampt en de massa is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol het deeg erover uit. Maak de rand ietsje dikker door het deeg iets om te rollen. Verdeel het uimengsel erover en laat de rand vrij. Garneer met de ansjovisreepjes (in ruitpatroon) en olijven. Bak de pizza in ca. 20-25 minuten goudbruin.

Notities

bakplaat, bakpapier

Voedingswaarde

Calorieën: 593kcal | koolhydraten: 61g | eiwit: 13g | vet: 34g | verzadigd vet: 8g | cholesterol: 12mg | vezels: 8g | suiker: 17g | vitamine C: 19mg