Ga terug
+ servings
Kikkererwten stoofpot met koolvis en harissa
In het Midden-Oosten combineren ze graag kikkererwten met vis. In deze snelle stoofpot kun je de koolvis vervangen door elke andere witvis. Net wat jij lekker vindt.
Aantal 4 personen
Kook tijd 22 minuten

Ingrediënten
  

  • 400 gram koolvisfilet in blokjes
  • olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • zout
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 gele paprika in kleine blokjes
  • 1 blik gepelde tomaten in grove stukken
  • flinke snuf gemalen kardemom
  • 2 eetlepels harissa
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 gepekelde ingelegde citroen, in kleine stukjes
  • 400 gram gare kikkererwten
  • 250 ml groentebouillon
  • 3 eetlepels koriander fijngehakt

Instructies
 

  • Meng de koolvis met twee eetlepels olijfolie, komijn, koriander, één teen fijngehakte knoflook en een theelepel zout en laat marineren. Het liefst een uurtje, maar korter kan natuurlijk ook; de smaken zijn dan alleen iets minder goed ingetrokken.
  • Giet een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en de paprika in een paar minuten glazig op halfhoog vuur. Doe de tweede teen knoflook en de stukken tomaat erbij en laat de smaken even intrekken. Roer na een minuut de kardemom, harissa, tomatenpuree, citroen en de kikkererwten erdoor. Giet de bouillon erbij en laat nog een paar minuten sudderen. Kneus een deel van de kikkererwten met een stamppot stamper.
  • Doe de stukken vis bij de saus en laat deze in drie à vier minuten gaar worden. Roer het voorzichtig om, zodat de vis heel blijft. Breng zonodig op smaak met zout. Schep het gerecht op een serveerschaal en bestrooi met koriander.
  • Lekker met groene salade en (Turks) brood om alle heerlijke saus mee op te eten.

Voedingswaarde

Calorieën: 225kcal | koolhydraten: 23g | eiwit: 26g | vet: 4g | verzadigd vet: 1g | cholesterol: 50mg | vezels: 7g | suiker: 4g | vitamine C: 56mg