Ga terug
+ servings
Hartige tompouce met zalm voor koningsdag
Hartige oranje tompouce met zalm
Feestelijk voorgerechtje van knapperig bladerdeeg met een romige mascarpone, mierikswortel en gerookte zalm.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 20 minuten
Oventijd 17 minuten
37 minuten

Equipment

  • bakpapier, metalen braadslede, spuitzak met stervormig mondje

Ingrediënten
  

  • 4 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg*
  • 150 gram mascarpone
  • 1 volle eetlepel crème fraîche 30 gram
  • sinaasappelrasp van een ¼ sinaasappel
  • 1 eetlepel citroensap
  • selderijzout
  • versgemalen peper
  • 100 gram gerookte zalm plakjes
  • 2 eetlepels mierikswortel potje

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de folie van de bevroren bladerdeegplakken. Snijd één reep van 3 cm van de plakjes, zowel aan de korte als lange zijde, zodat je opnieuw een vierkantje hebt. (Afsnijdels worden niet gebruikt!)
  • Halveer de vierkantjes zodat 2 rechthoeken ontstaan. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met bakpapier. Wacht ca. 5 minuten tot de plakjes ontdooid zijn. Zet de metalen braadslede erop, zodat het gewicht op het bladerdeeg drukt. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de plakjes in ca. 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar, maar keer de plakjes na 10 minuten om. Haal uit de oven en laat de plakjes in ca. 10 minuten afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Doe in een hoge mengkom: mascarpone, crème fraîche, sinaasappelrasp, citroensap. Meng met een hout lepel tot een romige massa. Breng op smaak met selderijzout en peper. Vul de spuitzak met de roommassa en leg tot gebruik in de koelkast.
  • Snijd van de zalm vier rechthoekjes, strak op maat ter grootte van de bladerdeegplakjes. Besmeer de helft van de plakjes met mierikswortel en leg er vervolgens een plakje zalm op. Spuit op de andere bladerdeegplakjes toefjes room. Dek af met de met zalm belegde plakjes. Serveer direct.

Notities

*Wil je het nog simpeler en sneller maken, dat kan ook. Koop dan kant-en-klare knisperende luchtige crackers van Wasa (of Atkins crispbread), in plaats van dat je zelf bladerdeegrechthoekjes gaat bakken.

Voedingswaarde

Calorieën: 209kcal | koolhydraten: 2g | eiwit: 7g | vet: 19g | verzadigd vet: 11g | cholesterol: 44mg | vezels: 1g | suiker: 1g | vitamine C: 3mg