Ga terug
+ servings
Kip uit de oven met aioli uit het kookboek Extra Vierge van Sandra Alvarez
Kip uit de oven met aioli
Hele kip uit de oven op z’n Spaans. Gevuld met citroen, knoflook en citroen en ingewreven met aioli. Lekker makkelijk!
Aantal 4 personen
Voorbereiding 20 minuten
Oventijd 1 uur 10 minuten
1 uur 30 minuten

Equipment

  • braadslede

Ingrediënten
  

  • 250 gram aioli zie hier het basisrecept
  • 1 hele biologische kip ca. 1400 gram
  • zout versgemalen peper
  • 1 citroen in plakjes
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • 4 takjes rozemarijn
  • olijfolie om in te vetten
  • 500 gram krieltjes in de schil gehalveerd

Instructies
 

  • Zorg dat de kip op kamertemperatuur is, dus haal hem ca. 1 uur eerder uit de koelkast (op warme dagen ca. 30 minuten van te voren).
  • Maak eerst de aioli. Doe de krieltjes in een kom en roer er 2 eetlepels aioli doorheen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Dep de kip van binnen en buiten droog met keukenpapier. Bestrooi de kip van binnen met wat zout en peper. Vul de kip met citroen, knoflook en 2 takjes rozemarijn. Bovenzijde van de kip dichtmaken met de 2 andere takjes rozemarijn of met een houten cocktailprikker. (prik eerst met een scherp mes gaatjes in het vel zodat je de takjes rozemarijn erdoorheen kunt halen.) Maak dan met je handen (gebruik plastic handschoenen) voorzichtig via de hals het vel los van de filets. Verdeel 2 eetlepels aioli per filet ónder de huid. Bestrijk de kip helemaal met de rest van de aioli.
  • Leg de kip met de borst naar beneden in de grote braadslede. Braad de kip ca. 40 minuten in het midden van de oven. Haal de braadslede uit de oven, kip keren en leg de krieltjes rondom de kip. Zet de kip terug in de oven en bak nog eens 30 minuten. (de kip is gaar als het sap helder is als je in het vlees (dijbeen) prikt. Of gebruik een vleesthermometer: de kip is gaar bij 72 °C op het dikste gedeelte van de poot.)
  • Neem de kip uit de oven. Laat ca. 15 rusten onder aluminiumfolie. Snijd kip in stukken en serveer. Lekker met sperziebonensalade met hazelnoten.