1potje kleine Amsterdamse zilveruitjesuitlekgewicht 120 gram
100ggerookte spekreepjes
250gkleine champignons
2elplatte peterseliefijngehakt
Instructies
Verdeel de kip in 8 stukken (of vraag het de poelier). Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak de kip in gedeelten rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan.
Bak door in dezelfde pan en voeg ui, wortel en knoflook toe en bak ca. 3 minuten mee. Bestrooi met de bloem en roer erdoor. Blus de inhoud af met de rode wijn en roer alle aanbaksels los. Voeg nog ca. 150 ml water toe, zodat alles bijna onder staat. Bind tijm, laurier en peterselie bij elkaar tot een bouquet garni. Voeg toe aan de kip en sudder de kip in ca. 1 uur zachtjes gaar met de deksel schuin op de pan.
Spoel intussen de zilvertjes af onder koud stromend water, dep droog. Bak de uitjes in een grote droge koekenpan op half hoog vuur tot ze licht caramelliseren. Voeg de spekreepjes toe en bak mee tot ze knapperig zijn.
Voeg de champignons toe en bak ca. 5 minuten mee. Roer dit mengsel door de gestoofde kip en sudder nog ca. 10 minuten mee. Haal de kip uit de pan en leg op een schaal.
Kook de achtergebleven vloeistof op hoog vuur in tot sausdikte. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de peterselie.
Lekker met aardappelpuree en gekookte bospeen.
Notities
* TIP Je kunt ook 4 kippenbouten gebruiken in plaats van een hele kip. Maak er dan 8 stukken van door de bouten op het gewicht te halveren. Op die manier past alles beter in de pan