bakplaat, bakpapier, spuitzak met spuitmondje, ronde opening (ɸ 5 mm)
Ingrediënten
200mlwater
½theelepelzout
80gramroomboter
120grambloem
3à 4 eieren200 gram
75gramgeraspte oude Comté-kaas*
2eetlepelsbieslookfijngeknipt
zwart sesamzaad
Instructies
Zet alle ingrediënten afgewogen klaar. Breng in een pan het water, zout en boter aan de kook. Roer de bloem erdoor. Blijf roeren tot een gladde bal ontstaat die van de pan loslaat. Pan van vuur nemen. Blijf roeren tot het deeg zover is afgekoeld dat je het kunt aanraken.
Oven voorverwarmen op 200 °C. Klop met een mixer vervolgens één voor één de eieren door de deegbal totdat elk ei helemaal is opgenomen en het deeg weer glad en glanzend is. Meng dan de geraspte kaas (houd ca. 2 eetlepels achter voor garnering) en bieslook erdoor. Vul een spuitzak (bijvoorbeeld de plastic zakken, te koop bij de Hema) met spuitmondje met het deeg. (tip: zet de plastic zak in een maatbeker en vul hem dan)
Bekleed de bakplaat met bakpapier, of vet hem in. Spuit op de bakplaat ca. 25 balletjes ter grootte van een walnoot, met een minimale tussenruimte van 2 cm (ivm rijzen). Druk de puntjes glad met een natte vinger. Bestrooi met de overgebleven kaas of zwart sesamzaad. Bak in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar en goudbruin. Laat ze op een taartrooster afkoelen. Je kunt ze zowel koud als warm eten.
Je kunt de Gougères het beste direct eten. Wil je ze toch even bewaren, doe ze dan in een luchtdichte trommel.
Notities
* Je kunt de kaas ook vervangen door Gruyère of Parmezaanse kaas.