Ga terug
+ servings
Surinaamse Kipkerrie uit het kookboek London Loy
Surinaamse kipkerrie zoals het hoort
Kipkerrie; een echte klassieker uit de Surinaamse keuken. Dit is het originele recept.
Aantal 5 personen
Voorbereiding 35 minuten
Kook tijd 3 uur 30 minuten
4 uur 5 minuten

Ingrediënten
  

Marinade

  • 1 kilogram kippendijen in grove blokjes
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 4 knoflooktenen fijngehakt
  • 2 tomaten in blokjes
  • 10 gram bladselderij fijngehakt
  • 3 cm verse gember fijngehakt (14 gram)
  • 1 theelepel kurkuma-poeder
  • 1 Spaanse peper zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • ¼ Madame Jeanette peper zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • 1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder bijv. Jonny Boer

kipkerrie

  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels palmsuiker ca. 30 gram
  • 1 theelepel trassi
  • 2 eetlepels Masala Roti kruiden AH
  • 200 ml groentebouillon
  • 300 ml kokosmelk
  • Zout versgemalen peper
  • 1 limoen schil geraspt
  • 5 gram bladpeterselie fijngehakt
  • 1 lente-uitje dun gesneden

Instructies
 

  • Snijd alle ingrediënten voor de marinade in stukjes. Meng in een ruime kom alles door elkaar. Dek af met plasticfolie en marineer minimaal 3 uur, maar liefst de hele nacht, in de koelkast.
  • Laat de kip voor gebruik ca. 25 minuten op kamertemperatuur komen. Verhit de olie in een grote braadpan. Bak op middelhoog vuur de rest van de tomatenblokjes, palmsuiker, trassi en Massala-kruiden even kort aan.
  • Voeg de kippendijen met de marinade toe en bak de kip rondom goudbruin. Voeg de groentebouillon en de kokosmelk toe en breng tegen de kook aan. Zet het vuur laag en laat de kip ca. 25 minuten sudderen zonder deksel op de pan (het geheel is wat vochtig en dit mag best een beetje inkoken). Breng op smaak met zout, peper en limoenrasp. Garneer met peterselie en lente-uitjes.
    Lekker met rijst, naanbrood en broccoli.

Voedingswaarde

Calorieën: 575kcal | koolhydraten: 9g | eiwit: 39g | vet: 43g | verzadigd vet: 20g | cholesterol: 150mg | vezels: 1g | suiker: 3g | vitamine C: 18mg