Ga terug
+ servings
Saoto soep uit het kookboek Switi Sranan van Noni Kooiman
Saoto soep; het originele recept
Saoto is de aller bekendste soep uit Suriname. Maak zelf de kippenbouillon dan is ie op z’n allerlekkerst.
Aantal 4 personen
Kook tijd 1 uur

Ingrediënten
  

  • 3 grote sjalotten in dunne ringen
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • Zout
  • 2 kippenbouten
  • 1 ½ kippenbouillon zie hier recept
  • 2 stengels citroengras
  • 4 cm laos
  • 4 cm gember
  • 4 salamblaadjes toko
  • 5 pimentkorrels
  • 150 gram witte rijst
  • 50 gram dunne rijstnoedels mihoen
  • 4 eieren
  • 125 gram taugé

Topping

  • 5 takjes selderij fijngehakt
  • 150 gram frietchips chippies in de vorm van kleine frietjes
  • 100 gram gebakken uitjes
  • Peperketjap zie recept hieronder
  • Extra: olie om te frituren

Instructies
 

  • Zet een bord klaar met daarop wat keukenpapier.
  • Snijd de sjalotten in dunne ringen. Verhit een de olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en bak de sjalotten al omscheppend krokant en goudbruin. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Schep ze uit de pan op het keukenpapier. Bestrooi met zout.
  • Bak de kippendijen in dezelfde olie aan alle kanten goudbruin. Voeg dan de kippenbouillon toe.
  • Kneus de stengels citroengras. Snijd de laos en gember met de schil en al in plakjes. Kneus de salamblaadjes. Doe de stengels citroengras, laos, gember, salam, en de pimentkorrels bij de kip in de pan en laat ca. 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Kook intussen de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Zet apart.
  • Verhit de frituurolie tot 190 °C. Zet een schaal met keuken papier klaar. Frituur de mihoen in kleine porties krokant. Dit gaat heel snel: de mihoen poft na een paar seconden open en moet dan meteen de pan uit. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook de eieren in 9 minuten hard. Laat schrikken onder koud stromend water. Pel en halveer ze.
  • Haal de kippendijen uit de soep. Pluk het vlees er met een paar vorken vanaf. Houd apart.
  • Zeef de bouillon en doe terug in de pan.
  • Verdeel over 4 soepkommen: kip, rijst, mihoen, half eitje en taugé. Schep de kokende bouillon erover. Verdeel dan de frietchips, gebakken uitjes en selderij erover. Serveer met de peperketjap

Voedingswaarde

Calorieën: 817kcal | koolhydraten: 75g | eiwit: 29g | vet: 44g | verzadigd vet: 12g | cholesterol: 229mg | vezels: 3g | suiker: 3g | vitamine C: 15mg