Ga terug
+ servings
Pompoen pastei met rozijnen en dille uit kookboek Nistisima van Georgina Hayden
Pompoenpastei met rozijnen en dille (vegan)
Feestelijke pastei (kolokithopita) gemaakt van filodeeg en gevuld met pompoen, bulgur en rozijnen. Op smaak gebracht met harissa en dille. Een vegan taart die het ook goed doet op een buffet.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 1 uur
Kook tijd 15 minuten

Equipment

  • springvorm 22cm

Ingrediënten
  

  • 1 flespompoen, ca. 800 gram
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel kaneel
  • eetlepel harissa
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 4 lente-uitjes
  • ½ bosje dille
  • 40 gram fijne bulgur
  • 50 gram rozijnen
  • 6 vellen filodeeg ½ pak, koeling
  • 1 teentje knoflook

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 240℃. Schil en halveer de pompoen en verwijder de zaden. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 2 cm en doe ze in een braadslede. Besprenkel met 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel zeezout, een flinke snuf peper, de kaneel, 1 eetlepels harissa en de suiker. Meng goed door elkaar, spreid uit en rooster 25 tot 30 minuten in de oven, tot de pompoen aan de randjes geblakerd is. Haal uit de oven, schep in een kom en laat afkoelen.
  • Snijd de lente-uitjes en de dille fijn. Voeg de bulgur, rozijnen, lente-ui en de helft van de dille toe aan de pompoen. Schep alles door elkaar, waarbij je de stukjes pompoen licht prakt.
  • Verwarm de oven voor op 220℃. Vet een springvorm van 22 cm doorsneden licht in met olijfolie. Leg een vel filodeeg met de lange kant naar je toe neer, bestrijk met olijfolie en leg er nog een vel filodeeg op. Schep een derde van de pompoenvulling in een rechte lijn op circa 4cm boven de onderste rand van het deeg en bestrijk het deeg met nog wat olie. Rol het deeg en de vulling op als een sigaar en vorm een spiraal. leg de gevulde spiraal in het midden van de springvorm. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling, voeg elke sigaar toe aan de spiraal, zodat je een slang krijgt. Bestrijk de volledige pastei met olijfolie en bestrooi met de rest van het zout. Bak 25-30 minuten in de oven, tot de pastei krokant en diep goudbruin is.
  • Maak intussen de olie. Kneus de knoflook in de schil met de zijkant van een mes en doe de knoflook met 4 eetlepels olijfolie in een kleine pan. Verwarm 4 minute zachtjes op laag vuur, tot het heerlijk ruikt maar de knoflook niet is verbrand. Haal de pan van het vuur en roer de resterende halve eetlepel harissa erdoor. laat afkoelen.
  • Neem de pastei uit de oven. Bestrijk hem met de harissa-knoflookolie, gooi het teentje knoflook weg en laat de pastei minimaal 15 minuten staan. Bestrooi met de rest van de gehakte dille en serveer.
  • Lekker met een komkommersalade of groene salade (eventueel aanvullen met feta voor diegenen die niet veganistisch zijn).

Voedingswaarde

Calorieën: 439kcal | koolhydraten: 45g | eiwit: 6g | vet: 28g | verzadigd vet: 4g | vezels: 4g | suiker: 16g | vitamine C: 21mg