Ga terug
+ servings
Yakitori oftewel Japanse kipsaté uit het kookboek Masterclass Spiesjes van Julius Jaspers
Yakitori van de BBQ
Yakitori is kip op een stokje. Oftewel Japanse kipsaté. Van levensbelang is de zogenaamde taresaus die zorgt voor de specifieke smaak. In 30 tot 35 minuten op tafel.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 25 minuten
Kook tijd 10 minuten
35 minuten

Equipment

  • houten satéstokjes, barbecue

Ingrediënten
  

Taresaus

  • 125 ml Kikkoman-sojasaus
  • 125 ml sake
  • 125 ml mirin*
  • 2 teentjes knoflook gekneusd
  • 20 gram verse gember geraspt
  • 3 theelepels bruine suiker
  • 600 gram kippendijfilet in blokjes van 2x2 cm
  • togarashi peper Japanse peper, toko
  • zout

Instructies
 

  • Leg de houten satéstokjes in ruim koud water.
  • Maak eerst de taresaus. Breng alle ingrediënten voor de saus aan de kook. Laat zachtjes (tegen de kook aan) tot de helft inkoken. Dit duurt zeker 20 minuten. (De saus moet zo dik worden dat hij de achterkant van een lepel bedekt zonder er meteen af te druppen.) Giet door een zeef. Verdeel over twee kommetjes.
  • Rijg intussen de kipfilet aan de satéstokjes en bestrooi licht met zout.
  • Steek de barbecue of Big Green Egg aan en breng op een temperatuur van ca. 200 °C.
  • Bestrijk de kipspiesjes met de taresaus. Gril ze rondom krokant en bruin in ca. 5 minuten. Bestrijk ze tijdens het grillen nog een keer met de saus.
  • Haal de kipspiesjes van de barbecue. Bestrijk ze nog een laatste keer met de taresaus. Bestrooi met togarashi.
  • Lekker met rijst, taresaus als dipsaus en de ingelegde komkommer (zie recept hieronder). Ook een schaaltje Japanse sashimi van avocado combineert hier fantastisch bij.

Voedingswaarde

Calorieën: 399kcal | koolhydraten: 5g | eiwit: 31g | vet: 23g | verzadigd vet: 6g | cholesterol: 113mg | vezels: 0.4g | suiker: 1g | vitamine C: 3mg