Ga terug
+ servings
Citroenijs met kersen, Faloodeh, uit het kookboek De chef die je wilt zijn van Andy Baraghani
Luchtig citroenijs met zoete kersen
Iraans toetje van de topkok Andy Baraghani. Slush-achtig citroenijs met een topping van zoete kersen in siroop. Bijzonder zijn de bevroren rijstnoedels die een onverwacht en prachtig effect teweeg brengen.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 40 minuten
Kook tijd 8 uur

Ingrediënten
  

  • 7 biologische citroenen
  • 300 gram fijne suiker plus 80 gram
  • 450 gram kersen vers of uit de diepvries
  • 2 theelepels rozenwater
  • 50 gram heel dunne rijstnoedels mihoen rijstnoedels 2 mm

Instructies
 

  • Snijd met een aspergeschiller de schil van de citroenen. Snijd in reepjes. Pers de citroenen uit, zodat je in totaal 360 ml sap hebt. Overdoen in een steelpan.
  • Verwarm het citroensap met 420 ml water en 300 gram suiker tot de suiker is opgelost. Doe het vuur uit en laat de siroop afkoelen. Zeef het sap.
  • Schenk de siroop in een metalen bakvorm en zet die in de vriezer. Roer om het uur het ijsmengsel door tot het volledig is gekristalliseerd. Afhankelijk van je vriezen duurt dit 4 tot 8 uur. Het mengsel transformeert van zacht naar slush-achtig naar luchtige bergjes ijs.
  • Gebruik je verse kersen, dan moet je ze eerst ontpitten met een kersenontpitter tang. Doe de kersen in een pannetje en bestrooi met 80 gram suiker. Voeg ca. 1 eetlepel water toe en breng aan de kook. Laat de kersen ca. 4 tot 6 minuten zachtjes pruttelen tot de kersen uit elkaar beginnen te vallen. Af en toe roeren. Draai het vuur nog iets lager en laat de kersen in ca. 5 minuten pruttelen tot ze verschrompeld zijn en er een laag dunne siroop in de pan zit. Haal van het vuur en doe over in een kom. Roer de rozenwater erdoor.
  • In het laatste uur dat het ijs in de vriezer staat, spoel je de pan weer om. Vul hem met water en breng aan de kook. Voeg de noedels toe, roer kort en kook ze volgens gebruiksaanwijzing (ca. 4 minuten) gaar. Giet ze af in een zeef of vergiet en spoel af onder koud stromend water. Knip met een schaar de noedels in stukjes van 3 tot 5 centimeter. Wrijf de noedels goed uit elkaar. Tot gebruik in koelkast zetten.
  • Wanneer het ijs in de vriezer klaar is, roer je de noedels erdoor. Zet dan de vorm terug in de vriezer. Laat de faloodeh in de vriezer staan tot de noedels bevroren en knapperig zijn (duurt ca. 20 minuten).
  • Roer het ijs even door en schep daarna in 6 mooie ijscoupes of glazen. Lepel de kersen en de siroop erover.

Voedingswaarde

Calorieën: 284kcal | koolhydraten: 73g | eiwit: 1g | vet: 1g | verzadigd vet: 0.1g | vezels: 2g | suiker: 61g | vitamine C: 29mg