Ga terug
+ servings
Farinata met zomerfruit uit het kookboek De Buitenkeuken van Charlotte M
Farinata met gekaramelliseerd zomerfruit van de BBQ
Spannend nagerecht met als bodem farinata van kikkererwten. Versierd met gekaramelliseerd zomerfruit van de BBQ. Garnering van zelfgeplukte bloemetjes van de gewone berenklauw.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 35 minuten
Kook tijd 4 uur
4 uur 35 minuten

Equipment

  • grote mengkom, bakplaat (of ronde pizzavorm) met opstaande rand van 25 x 34 cm, bakpapier, koekenpan, grillrooster, barbecue met deksel, skillet of gietijzeren pan

Ingrediënten
  

  • 200 gram kikkererwtenmeel
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • Maldon-zeezout

Gekaramelliseerd fruit

  • 3 verschillende appels elstar, goudrenet, jonagold
  • 1 peer conference
  • 4 abrikozen
  • 4 pruimen
  • handje bramen
  • handje duindoornbessen of aalbessen
  • 5 szechuanpeperbessen gevijzeld of gemalen
  • eetbare bloemetjes van de gewone Berenklauw

Instructies
 

  • Doe het kikkererwtenmeel in een grote mengkom. Voeg 600 ml water toe en klop met garde tot een glad, klontloos beslag. Het moet dun zijn, veel dunner dan het gemiddelde pannenkoekenbeslag. Dek af met folie. Laat het beslag, buiten de koeling, minimaal 4 uur rusten – liever nog een hele nacht. (Hoe langer het staat, hoe luchtiger de koek wordt.)
  • Verwarm je de oven voor op 230 °C. Schep met de schuimspaan de schuimlaag van je beslag en gooi die weg. Voeg de helft van de olijfolie toe en een flinke snuf zout, roer het beslag nog één keer door.
  • Bedek de bakplaat met bakpapier. Besmeer de bodem en randen met de rest van de olijfolie. Zet de plaat in de oven totdat de olie rookt en giet er dan het beslag op. Bak de farinata in ongeveer 30 minuten bruin en knapperig.
  • Terwijl de farinata in de oven staat, kun je aan de slag met het karamelliseren van het fruit op de houtskoolgrill. Steek alvast de barbecue of kamado (Big Green Egg) aan. Snijd de appels en peer in kwarten, halveer de abrikozen en pruimen. Verwijder klokhuizen en pitten. Doe het fruit in de skillet of een gietijzeren pan. Wentel de stukken fruit boven het vuur tot ze aan alle kanten bruin zijn, maar wel heel blijven.
  • Zodra de farinata klaar is, verdeel je eerst het gekaramelliseerde fruit over de bodem, daarop leg je de bramen en duindoornbessen (of aalbessen). Bestrooi met de gemalen szechuanpeper en de bloemetjes van de gewone berenklauw. Lekker met een bolletje vanille-ijs.

Voedingswaarde

Calorieën: 323kcal | koolhydraten: 52g | eiwit: 9g | vet: 10g | verzadigd vet: 1g | vezels: 9g | suiker: 28g | vitamine C: 16mg