Ga terug
+ servings
Irish stew; stoofgerecht met lamsvlees uit het kookboek stoofbijbel van Julius Jaspers
Irish Stew; klassieke stoofschotel
Klassieker uit de Ierse keuken. Een heerlijk eenpansgerecht, want behalve lamvlees zitten ook de groente en aardappelen al in de pan. Lekker makkelijk, want de oven doet het werk.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 27 minuten
Kook tijd 2 uur

Equipment

  • ovenvaste braadpan

Ingrediënten
  

  • 1 kilo lamvlees om te stoven
  • 4 eetlepels olie
  • 1 kilo vastkokende aardappelen geschild en in stukken
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 prei in halve ringen
  • 1 winterwortel in blokjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 potjes runderfond à 380 ml
  • ½ groene kool grofgesneden (ca. 200 gram)
  • Zout versgemalen peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan. Bak het vlees in gedeelten rondom bruin. Gooi het braadvet niet weg.
  • Leg de helft van het vlees op de bodem van een grote ovenvaste braadpan. Bedek in lagen met helft van de aardappels, ui, prei en winterpeen. Herhaal dit met de rest van het vlees en de groente.
  • Bestrooi het braadvet in de koekenpan met bloem. Laat 3 minuten zacht garen en er ca. 100 ml runderfond op. Roer goed tot alle klontjes weg zijn en voeg dan de resta van de fond toe. Breng aan de kook en laat ca. 2 minuten garen tot alle bloemsmaak is verdwenen.
  • Giet de saus over het groente-vleesmengsel in de braadpan. Zorg dat alles onderstaat. Voeg eventueel nog wat water toe). Zet de pan met de deksel erop in de oven en stoof ca. 1 uur.
  • Haal de pan uit de oven en voeg de kool toe. Zet terug en laat de Irish Stew nog ca. 1 uur verder stoven.
  • Controleer of de stew niet te nat is. Gaar eventueel nog wat verder door zonder de deksel op de pan. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de stew direct of laat afkoelen en verwarm later zachtjes op het vuur of ca. 20 minuten in de oven (180 °C).

Voedingswaarde

Calorieën: 405kcal | koolhydraten: 38g | eiwit: 40g | vet: 10g | verzadigd vet: 3g | cholesterol: 108mg | vezels: 6g | suiker: 5g | vitamine C: 48mg