Ga terug
+ servings
Vispotje van tante Anny uit het kookboek Ovenschotels van Wim Ballieu
Luxe vispotje van tante Anny
Feestelijke ovenschotel van witvis en toefjes aardappelpuree. Vooral de zelfgemaakte visjes van bladerdeeg zijn verrassend.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 1 uur 10 minuten

Equipment

  • bakpapier, wijde ovenschaal, spuitzak

Ingrediënten
  

  • 1 venkelknol met groen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • een pluk saffraan
  • 1 theelepel fijngemalen venkelzaad
  • 1 theelepel fijngemalen korianderzaad
  • 100 ml Pastis bijv. Pernod of Ricard
  • 350 ml visbouillon
  • peper zout
  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 600 gram gefileerde witvis bijv. schelvis, wijting, tongschar

Aardappelpuree

  • 500 gram aardappelen
  • 1 eetlepel boter
  • 1 ei losgeklopt
  • nootmuskaat

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 ℃. Snijd de venkel met het groen fijn. Snipper de ui en de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit ui, knoflook en de helft van de venkel ca. 3 minuten. Roer er de tomatenpuree door en laat even meebakken. Kruid met saffraan, venkelzaad en korianderzaad. Blus met de pastis, laat deze verdampen en schenk dan de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat onder deksel ca. 12 minuten sudderen tot de venkel beetgaar is. Breng zonodig op smaak met peper en zout. Draai het vuur uit.
  • Schil de aardappelen en kook ze met de rest van de venkel gaar in gezouten water. Giet af en stamp tot puree met de boter en de helft van het ei. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat het bladerdeeg iets ontdooien. Snijd of steek er 8 visjes uit.(Je kunt hiervoor eerst een soort ‘mal’ tekenen op bakpapier en dan die op het bladerdeeg leggen.)  Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de visjes erop en bestrijk ze met de rest van het losgeklopte ei. Bak ze ongeveer 8 minuten in de oven. Zet apart. Laat de oven aanstaan.
  • Snijd de vis in stukjes en roer ze door de saus. Vet een wijde ovenschaal in en schep het vismengsel erin. Bak ca. 20 minuten in de oven. Doe de puree in een spuitzak. Neem de vis uit de oven en zet de oven op grillstand.  Spuit toefjes puree op de vis.  Zet nog even onder de grill tot de puree iets bruin gekleurd is. Garneer met de bladerdeegvisjes. Lekker met een groene salade.

Voedingswaarde

Calorieën: 594kcal | koolhydraten: 51g | eiwit: 36g | vet: 20g | verzadigd vet: 5g | cholesterol: 105mg | vezels: 6g | suiker: 3g | vitamine C: 43mg