Ga terug
+ servings
Langzaam gegaarde boeuf stroganoff uit het kookboek Slow van Louise Franc
Langzaam gegaarde boeuf stroganoff
Mals stoofgerecht van rundvlees in een romige champignonsaus. Hemels in combinatie met knolselderij-aardappelpuree.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 30 minuten
Kook tijd 3 uur 30 minuten
4 uur

Equipment

  • ovenvaste braadpan

Ingrediënten
  

  • 1 kg runder-riblappen
  • zout versgemalen peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui in dunne ringen
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 125 ml gezeefde tomaten
  • 2 eetlepels wodka
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels boter
  • 500 gram champignons in plakjes
  • 125 gram crème fraîche
  • 3 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
  • Augurk slices

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 130 °C. Bestrooi de riblappen met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de hele riblappen, in gedeelten, in ca. 5 minuten rondom aan en leg het vlees in een ovenvaste braadpan.
  • Zet de koekenpan terug op het vuur. Verhit nog 1 eetlepel olijfolie en bak de uien-ringen op middelhoog vuur ca. 5 minuten tot ze lichtbruin zijn. Voeg toe: knoflook, 1 theelepel zout, gezeefde tomaten en verhit ca. 1 minuut. Schenk de wodka en runderbouillon erbij en breng al roerende aan de kook. Schenk het uienmengsel over het vlees in de ovenvaste braadpan.
  • Dek de braadpan strak af met bakpapier (druk een cirkel bakpapier op het vlees in de pan) met daarop een stuk aluminiumfolie om te voorkomen dat het vocht te snel verdampt. Zet de braadpan met deksel op de pan ca. 3 uur in de oven (of tot het vlees heel zacht is al je er met een vork inprikt). Laat even afkoelen.
  • Haal het vlees uit de pan en trek het met twee vorken grof uit elkaar. Leg het losgetrokken vlees terug in de pan.
  • Verhit intussen een koekenpan op middelhoog vuur en doe de boter en 2 theelepels olie erin. Voeg als de boter gaat schuimen de champignons toe en bak ze ca. 7 minuten. Schep af en toe om. Neem de pan van het vuur. Roer de crème fraîche en champignonmengsel erdoor.
  • Leg het bakpapier en de aluminiumfolie weer op de pan om die goed af te sluiten. Zet de pan, met de deksel op de pan, nog ca. 30 minuten in de oven om alles goed te verhitten. Haal de pan uit de oven. Bestrooi het vleesmengsel met fijngehakte peterselie.
  • Serveer met knolselderij-aardappelpuree, augurk slices en een groene salade met spekjes en dadels.

Voedingswaarde

Calorieën: 310kcal | koolhydraten: 7g | eiwit: 41g | vet: 12g | verzadigd vet: 5g | cholesterol: 103mg | vezels: 2g | suiker: 4g | vitamine C: 5mg