Ga terug
+ servings
Winterse groentesoep met witlof en witte bonen uit Vers uit de oven
Winterse groentesoep met witte bonen
Heerlijke vegetarische maaltijdsoep, boordevol wintergroenten als witlof en boerenkool. Serveer met knapperig stokbrood en gezouten boter.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 45 minuten

Ingrediënten
  

  • 3 stronken witlof in de lengte gehalveerd
  • 50 gram roomboter gesmolten
  • 6 theelepels rodewijnazijn
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 100 gram winterwortel grofgehakt
  • 1 venkel grofgehakt
  • 2 teentjes gerookte knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 liter groentebouillon
  • 400 gram cannellini-bonen uit blik uitgelekt
  • 100 gram gesneden boerenkool of cavolo nero
  • citroensap
  • zout versgemalen peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet intussen alle ingrediënten klaar volgens ingrediëntenlijst.
  • Leg de halve witlofstronkjes in een grote braadslede (of op een bakplaat met bakpapier) met het snijvlak naar boven. Druppel de gesmolten roomboter er langzaam overheen. Doe hetzelfde met de rodewijnazijn. Bestrooi tot slot met de bruine basterdsuiker, (zee)zout en peper. Bak de witlof ca. 15 tot 20 minuten in de oven, tot de witlof begint te karamelliseren en donkerbruin wordt aan de randen.
  • Verhit in een grote soeppan enkele eetlepels olijfolie. Bak op halfhoog vuur ui, wortel, venkel ca. 10 minuten. Blijf de groenten omroeren, zodat ze niet aanbranden. Voeg de uitgeperste knoflook en de takjes rozemarijn toe in bak ca. 1 minuut zachtjes even mee.
  • Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de cannellini-bonen en kool toe en laat de soep ca. 10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de witlof uit de oven. Snijd de witlof in grote stukken. Schep de witlof (evt met achtergebleven vocht) in de soeppan. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer de soep met een scheutje extra vierge olijfolie en geraspte Parmezaanse kaas. Lekker met knapperig stokbrood en gezouten boter.

Voedingswaarde

Calorieën: 316kcal | koolhydraten: 45g | eiwit: 11g | vet: 12g | verzadigd vet: 7g | cholesterol: 27mg | vezels: 16g | suiker: 8g | vitamine C: 23mg