Ga terug
+ servings
Wildstoofschotel met paddenstoelen zijzicht
Wildstoofschotel met paddenstoelen
Wildstoofschotel is een kerst-klassieker uit mijn favorietenlijst. Bij uitstek geschikt voor een familiediner met veel mensen!
Aantal 8 personen
Voorbereiding 25 minuten
Kook tijd 20 minuten
stooftijd 2 uur
2 uur 45 minuten

Ingrediënten
  

  • 1200 gram stoofvlees van wild hert, haas, wildzwijn
  • zout versgemalen peper
  • 5 eetlepels olie
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 3 uien gesnipperd
  • 1 winterwortel in stukjes
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels bloem
  • 200 ml rode wijn
  • 1 potje wildfond 385 ml
  • 6 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 6 jeneverbessen
  • 100 ml slagroom
  • 25 gram boter
  • 500 gram gemengde paddenstoelen in grove stukken
  • 750 gram verse pappardelle
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Instructies
 

  • Laat vlees op kamertemperatuur komen. Bestrooi met zout en peper. Verhit de olie in een grote braadpan en bak het vlees in gedeelten rondom goudbruin. Uit pan scheppen.
  • In achtergebleven vet de spekblokjes ca. 2 minuten bakken. Voeg ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe en bak 3 minuten mee. Voeg bloem toe en laat even kort meebakken. Schenk wijn en fond erbij. Laat al roerende aan de kook komen. Toevoegen: stoofvlees, tijm, laurier, en jeneverbessen.  Breng aan de kook. Sudder, met deksel op pan, in ca.  2 uur zachtjes gaar.
    (Tot zover kan stoofschotel voorbereid worden. Laat afkoelen en zet in de koeling.)
  • Verwarm opnieuw de wildragout. Roer de room erdoor (en eventueel 50 gram Parmezaanse kaas).
  • Verhit intussen in een grote hapjespan de boter. Bak de paddenstoelen in ca. 5 minuten rondom gaar. Roer de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook intussen de pappardelle gaar volgens gebruiksaanwijzing (4 minuten). Giet af en verdeel over 8 warme pastaborden. Schep de wildragout erop. Verdeel de paddenstoelen erover. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas. Garneer met peterselie.
  • Geen zin in pasta. Deze stoofschotel is ook subliem in combinatie met aardappel-knolselderijpuree.

Voedingswaarde

Calorieën: 746kcal | koolhydraten: 80g | eiwit: 52g | vet: 22g | verzadigd vet: 8g | cholesterol: 110mg | vezels: 6g | suiker: 7g | vitamine C: 5mg