Ga terug
+ servings
Flan Mexicana of crème caramel uit het kookboek Comida Mexicana
Crème caramel op z’n Mexicaans
Super simpel om te maken deze Mexicaanse versie van een crème caramel. De oven doet het werk. Bovendien kun je dit dessert een dag van tevoren al maken.
Aantal 8 personen
Voorbereiding 20 minuten
Oventijd 45 minuten
1 uur 5 minuten

Equipment

  • taartvorm met vaste bodem (rond ø 24 cm) of vierkante vorm of ovenschaal 20 x 20 cm
  • aluminiumfolie
  • keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 125 gram suiker
  • 1 mandarijn
  • 1 blikje gecondenseerde melk met suiker Friese vlag, 397 gram
  • 375 ml koffiemelk
  • 5 eieren
  • 1 theelepel vanille-essence
  • ¼ theelepel chilivlokken

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 50 °C. Zet de taartvorm in de oven om hem voor te verwarmen.
  • Meng de suiker met 1 eetlepel water in een kleine steelpan op matig vuur. Verwarm de suiker ca. 8 minuten tot je een goudbruine karamel hebt.
  • Haal de taartvorm uit de oven en schenk voorzichtig de karamel over de bodem van het bakblik. Laat de karamel ca. 10 minuten afkoelen.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 °C. Borstel de mandarijn schoon onder koud stromend water. Rasp de schil en pers de mandarijn uit. Meng de gecondenseerde melk met de koffiemelk, eieren, vanille-essence, snufje chilivlokken en 1 theelepel mandarijnenrasp in een keukenmachine of blender tot een gladde vloeistof. Schenk het mengsel in de taartvorm. Dek af met aluminiumfolie. Bak de flan in ca. 45 minuten tot hij net opgestijfd is.
  • Haal de flan uit de oven, verwijder de folie en laat in ca. 20 minuten afkoelen. Zet de flan in de koelkast en laat hem daar in minimaal ca. 1 tot 2 uur verder koud worden.
  • Ga met een mes rondom de rand van de flan, keer hem vervolgens om boven een groot serveerbord. Snijd de flan in 8 punten. Besprenkel met wat mandarijnen-sap.