Ga terug
+ servings
Warm gerookte zalm met citroen en peper van de bbq uit het kookboek Smokey Goodness van Jord Althuizen
Warm gerookte zalm van de BBQ
Gerookte zalm zoals je hem nog nooit hebt geproefd! Met indirect grillen bereik je een fabuleus resultaat, zowel in smaak als presentatie.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 5 minuten
griltijd 1 uur

Equipment

  • BBQ voor indirect grillen (zoals kamado)
  • 2 handjes houtsnippers, geweekt
  • 2 grote spatels

Ingrediënten
  

  • 1 zalmzijde met huid van ca. 1200 gram
  • 3 eetlepels fruit-pepper-lemon kruidenmengsel Verstegen

Garnering

  • 2 citroenen in schijfjes gesneden
  • 4 takjes tijm blaadjes gerist

Instructies
 

  • Bereid een grote BBQ met deksel (of kamado) voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van ca. 90 °C.
  • Strooi de geweekte rookhoutsnippers op de kolen en rooster eerst de schijfjes citroen. Haal ze van de BBQ en zet apart.
  • Leg de hele zalm met de huidzijde op het rooster. Besprenkel royaal met het kruidenmengsel en sluit de deksel. Gaar de zalm in ca. 1 uur totdat hij stevig aanvoelt en de segmenten bij het indrukken met een duim loskomen. Gaar hem niet te ver door, want dan wordt de zalm droog en ontstaan er witte eiwitdruppels boven op de zalm.
  • Schuif voorzichtig twee grote spatels onder zalm en leg hem van de BBQ op een serveerplank.
  • Garneer met de grilde citroenschijfjes en de tijm.
  • Serveer bij een zomerse salade of als onderdeel van een BBQ-buffet.