Ga terug
+ servings
Spaanse groene asperges van de bbq met tomatensalsa uit het kookboek BBQ Atlas van Julius Jaspers
Spaanse asperges van de BBQ
‘Groene asperges uit mijn geliefde Catalonië, er zijn weinig plekken op aarde waar ik het fijner heb’, zegt Julius Jaspers over dit recept van geroosterde asperges van de bbq met een frisse tomatensalsa.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 30 minuten

Equipment

  • 12 houten spiesjes (lengte 18 cm)

Ingrediënten
  

Tomatensalsa

  • 2 pruimtomaten
  • 100 ml olijfolie
  • 30 ml citroensap
  • 1 teen knoflook gepeld
  • 30 gram kappertjes gespoeld en uitgelekt
  • 4 takjes platte peterselie fijngehakt
  • ½ rode ui fijngesnipperd
  • zout versgemalen peper
  • 3 eieren
  • 36 dikke groene asperges ca. 500 gram, onderste 3 cm verwijderd

Instructies
 

  • Leg de houten spiesjes in een bak met koud water. Zet er iets zwaars op, zodat ze goed onder staan. Doordat de spiesjes vochtig zijn, verbranden ze minder snel.
  • Eerst de tomaten ontvellen (zo doe je dat!) Daarna overlangs halveren en de zaadjes en het sap verwijderen. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Steek het teentje knoflook op een vork. Meng de olijfolie en citroensap met de knoflook-vork tot een vinaigrette. Voeg toe: kappertjes, peterselie, tomaat en rode ui. Meng door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Zet apart.
  • Kook de eieren in ca. 8 tot 10 hard. Spoel af onder koud stromend water. Pel de eieren en snijd ze in partjes.
  • Steek de barbecue of kamado aan (doeltemperatuur 200 °C). Maak met behulp van de houten spiesjes kleine matjes van ca. 5 tot 6 groene asperges, gebruikmakend van 2 houten spiesjes per matje. Eentje aan de onderzijde, en eentje aan de bovenzijde. Doe voorzichtig want ze breken wel snel.
  • Gril de asperges in ca. 5 minuten gaar op de BBQ, halverwege keren.
  • Giet de vinaigrette over de warme asperges. Garneer met de partjes hardgekookt ei.