Ga terug
+ servings
Gravad Lax
Gravad Lax; gemarineerde zalm met dille
Met zelfgemaakte Gravad Lax maak je gegarandeerd indruk. Niet moeilijk om te maken. Kwestie van op tijd beginnen!
Aantal 10 personen
Voorbereiding 15 minuten
rusttijd 2 dagen

Equipment

  • keukenmachine, plasticfolie

Ingrediënten
  

  • 45 gram dille
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels grof zeezout
  • 2 eetlepels cognac of wodka
  • 1 kg zalmfilet aan één stuk met huid

honing-mosterdsaus

  • 30 gram dille fijngehakt
  • 4 eetlepels grove mosterd
  • 2 eetlepels honing
  • zout peper

Instructies
 

  • Begin minimaal 2 dagen van tevoren. Maak een kruidenmassa in de keukenmachine van de dille, peperkorrels, suiker en zeezout. Hak dit grof met de puls knop. Meng de cognac erdoor.
  • Snijd de zalm overlangs doormidden. Leg een stuk zalm met de huidkant naar beneden op een stuk versfolie. Verdeel het kruidenmengsel erover. Leg het tweede stuk zalm erop met de huidkant naar boven. Verpak de zalm heel strak in versfolie. Leg in een schaal en zet er een zwaar gewicht bovenop. (Leg er bijvoorbeeld eerst een plankje op en zet er een paar zware blikken op.)
  • Laat de vis op een koele plaats marineren, minimaal 2 dagen tot 4 dagen. Keer de vis elke 24 uur om en verzwaar opnieuw.
  • Meng voor de mosterdsaus alle ingrediënten.
  • Neem de zalm vlak voor het serveren uit de koeling. Verwijder de folie en veeg de kruidenmassa er met een keukenpapier af. Snijd de zalm voorzichtig los van de huid. Traditioneel wordt de zalm schuin in plakken gesneden, te beginnen vanaf een hoek, naar het midden toe. Leg de gravad lax op een schaal, garneer met wat takjes dille. Serveer de mosterdsaus bij de gravad lax met partjes citroen.

Voedingswaarde

Calorieën: 147kcal | koolhydraten: 1g | eiwit: 20g | vet: 6g | verzadigd vet: 1g | cholesterol: 55mg | vezels: 1g | suiker: 1g | vitamine C: 6mg