Ga terug
+ servings
Parelgort risotto van biet en mierikswortel uit het kookboek Green van Elly Pear
Parelgort risotto met geroosterde biet
Mooie felgekleurde risotto met veel interessante smaken. Kun je geen parelgort vinden, gebruik dan risottorijst of parelcouscous.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 45 minuten
Oventijd 1 uur
1 uur 45 minuten

Equipment

  • keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 4 niet te grote rauwe rode bieten ca. 500 gram
  • olijfolie
  • 2 eetlepels mierikswortel potje
  • 75 gram gezouten boter
  • 1 stengel bleekselderij fijngesneden
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 750 ml groentebouillon gemaakt van 750 ml kokend water en 1 groentebouillontablet
  • 250 gram parelgort*
  • 150 ml amontillado sherry
  • 50 gram geraspte pecorino
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • erwtenscheuten of microgroenten voor de garnering

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de rode bieten (je hoeft ze niet te schillen). Wrijf de bieten in met wat olijfolie en wikkel ze losjes in aluminiumfolie. Rooster ze 1 uur in het midden van de oven of tot ze zacht zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Verwijder de aluminiumfolie zodra de bieten zijn afgekoeld en wrijf de velletjes eraf (trek rubberen handschoenen aan) of schil ze. Verdeel de bieten in twee porties. Snijd de ene portie in blokjes van 5 mm. Pureer de andere helft met de mierikswortelpasta in de keukenmachine.
  • Begin pas 30 minuten voordat je aan tafel gaat met het maken van de risotto, omdat hij meteen moet worden geserveerd.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie en 25 g van de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de selderij en sjalotten toe. Dek de pan af en fruit de groenten 5 minuten tot de selderij zacht is en de sjalotten glazig zijn. Roer alles regelmatig even door. Schenk intussen de groentebouillon in een andere pan en breng hem aan de kook.
  • Strooi de parelgort in de pan bij de selderij en sjalotten. Roer alles goed door, zodat elke korrel met een laagje vet is bedekt. Draai het vuur middelhoog tot hoog, schenk de sherry in de pan en laat het geheel al roerend zo’n 3 minuten zachtjes doorkoken, tot alle sherry is verdampt. Draai het vuur daarna weer wat lager. Schenk de groentebouillon lepel voor lepel en al roerend bij de parelgort. Voeg de volgende lepel bouillon pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Ga hiermee door tot de parelgort beetgaar is (zacht, maar met een bite). Dit duurt ongeveer 20-25 minuten.
  • Voeg de bietenpuree, bietenblokjes en kaas toe en roer alles goed door elkaar. Proef en breng de risotto eventueel op smaak met zout en peper. Roer ten slotte de overgebleven 50 g boter door de risotto. Verdeel de risotto over vier kommen en garneer met de erwtenscheuten of microgroenten.

Voedingswaarde

Calorieën: 555kcal | koolhydraten: 67g | eiwit: 15g | vet: 23g | verzadigd vet: 12g | cholesterol: 53mg | vezels: 7g | suiker: 12g | vitamine C: 9mg