- 2 biefstukken à 2 tot 3 cm dikte 300 gram
- 3 à 4 gram zout
- versgemalen peper
- 100 gram roomboter
Alleen in de koekenpan
Haal het vlees een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Bestrooi de biefstuk rondom met zout en versgemalen peper. Verhit de koekenpan 2 tot 3 minuten voor op hoog vuur. Breng het vuur terug tot halfhoog, zodra de pan heet is (controleer dit door enkele druppels water in de pan te laten vallen, als het water spettert en in druppels uiteenvalt, is de pan heet genoeg).
Doe de boter in de koekenpan en laat uitbruisen (de boter moet lichtbruin kleuren, en het schuim moet voor de helft wegtrekken). Bak de biefstuk eerst aan beide zijden bruin, draai elke minuut het vlees om. Bedruip intussen de biefstuk met wat boter uit de pan.
Houd nu het aantal minuten in de gaten voor de gewenste garing.
Rood – 3 minuten (kerntemperatuur 50-52 graden)
Medium – 5 minuten (kerntemperatuur 60-63 graden
Doorbakken: 8 tot 10 minuten (kerntemperatuur rond de 70 graden)
Zet het vuur lager als je biefstuk dreigt te verbranden, voeg zonodig nog wat extra koude boter toe. Zet de biefstuk ook even rechtop en op z’n zij. Gebruik hiervoor de vleestang (ipv een vork!), zodat er geen onnodig sap uit het vlees komt.
Vermijd dat de boter verbrandt, en voeg dus af en toe een klein klontje koude boter toe. Als de boter echt te snel bruin wordt, zet dan je vuur wat lager. Zet de biefstuk ook even rechtop en op z’n zij in de pan met een vleestang zodat alle kanten mooi garen.
Klaar? Laat het vlees zo’n 5 tot 10 minuten rusten onder zilverfolie.
Eerst in koekenpan, daarna in oven
Haal het vlees een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Verwarm de oven voor op 70°C.Bestrooi de biefstuk rondom met zout en versgemalen peper. Verhit de koekenpan 2 tot 3 minuten voor op hoog vuur. Breng het vuur terug tot halfhoog, zodra de pan heet is (controleer dit door enkele druppels water in de pan te laten vallen, als het water spettert en in druppels uiteenvalt, is de pan heet genoeg).
Gebruik nu een koekenpan met ovenvaste handvaten! Ook heb je voor deze methode een vlees-kernthermometer nodig.
Doe de boter in de koekenpan en laat uitbruisen (de boter moet lichtbruin kleuren, en het schuim moet voor de helft wegtrekken). Bak de biefstuk eerst aan beide zijden bruin, draai elke minuut het vlees om. Bedruip intussen de biefstuk met wat boter uit de pan.
Zet de pan in de oven. Bak hier verder tot de kerntemperatuur is bereikt voor de juiste garing
Rood –kerntemperatuur 50-52 graden
Medium –kerntemperatuur 60-63 graden
Doorbakken: kerntemperatuur rond de 70 graden
Haal uit de oven en laat het vlees zo’n 5 tot 10 minuten rusten onder zilverfolie.
Calorieën: 237kcal | koolhydraten: 2g | eiwit: 15g | vet: 18g | verzadigd vet: 8g | cholesterol: 58mg | suiker: 2g