Ga terug
+ servings
Bevrijdingssoep 2023 van tv-kok London Loy
Vrijheidssoep 2023 van London Loy
Heerlijke Surinaamse maaltijdsoep op basis van mais en zoete aardappelen.
Aantal 6 personen
Kook tijd 45 minuten
45 minuten

Equipment

  • Grote kookpan/soeppan, staafmixer of keukenmachine, zeef

Ingrediënten
  

  • 3 eetlepels milde olijfolie om te bakken
  • 3 sjalotjes grof gesneden
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 grote zoete aardappels geschild (400 gram in blokjes)
  • 3 blikken mais uitgelekt, totaal uitlekgewicht 855 gram
  • 1,5 theelepel paprikapoeder
  • 1,5 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 400 ml kokosmelk
  • 2,5 afgestreken eetlepels zout
  • sap van 1 limoen biologisch

Garnituur

  • 1 bakje 15 gram fijngehakte platte peterselie
  • 6 eetlepels gefrituurde uitjes kant-en-klaar
  • Eventueel 100 gram feta in blokjes

Extra smaak

  • 4 à 6 eetlepels gedroogde geraspte kokos
  • krokante chili in olie merk Lao Gan Ma of je favoriete merk

Instructies
 

  • Verhit de olijfolie in de grote soeppan. Fruit de sjalotjes 5 minuten en voeg desgewenst het fijngehakte teentje knoflook toe, fruit 1 minuut mee. Doe de zoete aardappelen, mais, paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkumapoeder erbij. Bak dit mengsel in ongeveer 8 minuten. Af en toe even omroeren.
  • Voeg 1 ½ liter water en de kokosmelk toe. Het zout mag er ook bij. Roer alles even door en breng aan de kook. Laat de soep 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe. Check na 10 minuten of de mais en zoete aardappelen beetgaar zijn. Is dat het geval, haal er dan zes flinke eetlepels uit en zet apart. Dit wordt straks als garnituur gebruikt.
  • Roer op ‘t laatst het limoensap door de soep. Haal de pan van het vuur. Maal de soep fijn met een staafmixer. ( Het gaat makkelijker als je soep eerst zeeft, en dan de vulling pureert in de keukenmachine of foodprocessor).
  • Wil je een grove structuur in je soep, dan hoef je de soep niet te zeven; wil je de soep fluweelzacht (wat echt lekker is), zeef dan de soep. Druk met de bolle kant van een soeplepel de soep door de zeef. Vind je de soep wat te dun, voeg dan een klein beetje maizena toe. Maar liever niet.
  • Serveer de soep in je favoriete kom en garneer met de apart gezette mais en zoete aardappel, peterselie en gefrituurde uitjes. Voeg naar keuze geraspte kokos of krokante chili in olie toe.
  • Lekker met stokbrood of geroosterd platbrood. Wij voegden nog wat blokjes feta toe voor extra vulling en eiwitten.

Voedingswaarde

Calorieën: 342kcal | koolhydraten: 48g | eiwit: 8g | vet: 17g | verzadigd vet: 13g | vezels: 6g | suiker: 10g | vitamine C: 12mg