- 1 kg sukade-runderlappen
- versgeraspte nootmuskaat
- zout versgemalen peper
- 3 eetlepels sambal badjak
- 4 eetlepels rijst olie
- 6 teentjes knoflook geplet en fijngesneden
- 4 grote uien grof gesneden
- 12 kruidnagels
- 12 laurierblaadjes
- 4 eetlepels Chinese rijstazijn
- 4 maggi-blokjes of 2 vleesbouillontabletten
- 6 eetlepels ketjap manis
Kimchi-hangop
- 4 eetlepels Griekse dikke yoghurt 10% vet
- 2 eetlepels kimchi potje of zelfgemaakt
Erbij
- ½ gekookte maiskolf geroosterd per persoon
- ¾ Italiaanse pruimtomaat in stukjes per persoon
- Handje korianderblaadjes grof gesneden
- Witte rijst
Maak eerst de kimchi-hangop. Maak de kaasdoek nat, wring uit, vouw dubbel en leg in een vergiet. Schep de yoghurt in de kaasdoek en laat in ca. 4 tot 8 uur uitlekken tot dikke room (beoordeel zelf de dikte die je lekker vindt). Haal de yoghurt uit de doek en doe in een kom. Maal de kimchi fijn met een staafmixer en meng door de yoghurt (hangop). Zet apart.
Snijd uien en knoflook zoals beschreven in de ingrediëntenlijst.
Bestrooi de runderlappen met de nootmuskaat, peper en zout. Smeer in met de sambal.
Verhit de olie in een braadpan. Bak de runderlappen, in gedeelten, rondom bruin. Haal ze uit de pan. Bak in het achtergebleven bakvet de knoflook, ui, kruidnagel en laurierblaadjes in ca. 3 minuten lichtbruin. Blus af met de rijstazijn. Voeg dan 1 liter water, bouillontabletten en ketjap toe en breng aan de kook. Leg de runderlappen in het vocht en laat ca. 2 ½ tot 3 uur pruttelen (met de deksel op de pan) tot het vlees uit elkaar valt.
Schep het vlees met de uien in een kom. Serveer met witte rijst, mais, kimchi-hangop, tomaten en koriander.
Calorieën: 469kcal | koolhydraten: 9g | eiwit: 30g | vet: 34g | verzadigd vet: 13g | cholesterol: 118mg | vezels: 1g | suiker: 4g | vitamine C: 7mg